The AgroBioHeat “Maize residues to Energy” guide

Біоенергетична асоціація України (UABIO) у співпраці із Центром досліджень і технологій Еллади (CERTH), опублікувала посібник “Енергія з решток кукурудзи”. Публікація є частиною роботи, виконаної у межах проєкту AgroBioHeat, який фінансується ЄС і спрямований на масове поширення вдосконалених і готових ринкових рішень для систем опалення, що працюють на агробіомасі в Європі. Агробіомаса може допомогти в досягненні європейських енергетичних і кліматичних цілей, одночасно сприяючи розвитку сільських територій та економіки замкненого циклу.

Кукурудза є однією з найважливіших культур у світі. Загальна площа під кукурудзою на зерно становить майже 14,5% ріллі в ЄС і понад 18,5% в Україні. З 2018/2019 маркетингового року щорічне світове виробництво кукурудзи на зерно перевищує 1,1 млрд т.

На кожну тонну виробленого зерна кукурудзи зазвичай утворюється понад одна тонна рослинних решток: стебел, листя, стрижнів та обгорток качанів, тощо. Частину цього величезного обсягу залишків кукурудзи можна мобілізувати та використовувати як нейтральне вуглецеве паливо для виробництва теплової та/або електричної енергії, зменшуючи залежність від імпортованих викопних енергоносіїв.

Використання решток кукурудзи для отримання енергії може бути складним із різних причин:

  • особливі паливні характеристики,
  • відсутність відповідного збирального обладнання,
  • аспекти забезпечення сталості та інші.

Відсутність знань про наявні обмеження та сприятливі фактори може стати перешкодою для нових спроб мобілізації цього ресурсу біомаси. Посібник «Енергія з решток кукурудзи» підготовлено з метою систематизації наявних знань та допомоги агровиробникам, розробникам проєктів, посадовцям та іншим зацікавленим сторонам у реалізації успішних ініціатив.

Посібник «Енергія з решток кукурудзи» вже доступний англійською та українською; у співпраці з національними партнерами AgroBioHeat він буде перекладений і незабаром опублікований хорватською, французькою, грецькою, румунською та іспанською мовами.


Проєкт AgroBioHeat вже випустив 2-ге видання публікації «Енергія з соломи. Технології, стратегії та інновації у Данії» та готує наразі посібники про агропромислові відходи (оливкові кісточки, лушпиння соняшнику тощо) та деревну біомасу з багаторічних сільськогосподарських насаджень (відходи обрізки, викорчовування тощо).

Якщо Ви бажаєте отримувати сповіщення про їх публікацію, слідкуйте за проєктом AgroBioHeat на його сторінках у соціальних мережах – FacebookTwitter або LinkedIn – або відвідайте веб-сторінку проєкту www.agrobioheat.eu.


За додатковою інформацією, будь ласка, звертайтеся:

Георгій Гелетуха

Голова Правління Біоенергетичної асоціації України

T: +38 (044) 453-28-56

E: info@uabio.org

Маноліс Карампініс

Науковий співробітник, координатор проєкту AgroBioHeat

Центр досліджень і технологій Еллади / Інститут хімічних процесів та енергетичних ресурсів

T: +30 211 1069500

E: karampinis@certh.gr