Нагадуємо, про ТЕЦ Avedøre 1 ми нещодавно опублікували окреммий матеріал.

Публікуємо головні факти про ТЕЦ Avedøre 2.

Має три модулі:

  • ультра-надкритичний котел;
  • газотурбінна установка;
  • котел на біомасі.

Avedøre 2 використовує багатопаливну концепцію. Ультра-надкритичний котел спочатку був спроєктований для спалювання природного газу та важкого мазуту. У 2002 році котел був модернізований для спалювання 300 тис. т деревних гранул щорічно як додаткового палива.

Потужності для різних видів палива:

  • Ультра-надкритичний котел: природний газ, мазут, деревні гранули у порошку.
  • Котел на біомасі: солома.
  • Газові турбіни: природний газ.

Цей найбільший у світі котел на соломі може спалювати 150 тис. т соломи щорічно (25 т/годину), що становить близько 10% витрат палива Avedøre 2.

Як відбувається процес

Солома подається в котел за допомогою шнеків на вібраційну решітку з водяним охолодженням. Система рукавних фільтрів видаляє понад 99 % твердих частинок з димових газів, що виходять із котла. Близько 50 вантажівок соломи на день транспортується на електростанцію з ферм, розташованих на сході Данії. Попіл із соломи повертається на поля у якості добрива.

Щоб зберегти деревні гранули сухими і мінімізувати пил, усі операції виконуються у закритому приміщенні. Наявні вугільні транспортери накриті, а пил видаляється зі стратегічних місць за допомогою системи вакуумного очищення.

Потужність за повного завантаження (нетто)

435 МВт ел без газових турбін/ 585 МВт ел з газовими турбінами. Або: Тепло 365 МВт ел та 475 МВт теплової енергії без газових турбін/505 МВт ел та 565 МВт теплової енергії з газовими турбінами.

ТЕЦ Avedøre (блоки 1 та 2) забезпечує ЦТ на основі біомаси приблизно для 215 тис. домогосподарств та?електроенергією відповідно до річного споживання понад 600 тис. домогосподарств. Це вагомий внесок до амбіцій столиці Данії стати CO2 нейтральною у 2025 році.

У цілому у Данії 30% усієї енергії виробляється з ВДЕ, і країна має намір збільшити цей показник до 50% до 2030 року і стати країною з нульовими викидами парникових газів, незалежною від викопного палива до 2050 року.


Джерело: International Energy Agency (IEA), Impact of Co-Combustion of Wood Pellets at Avedøre Power Plant Fired with Heavy Fuel Oil and Natural Gas