21 жовтня ухвалено Закон про внесення змін до Закону України «Про альтернативні види палива» щодо розвитку виробництва біометану» №5464 у цілому. «ЗА» проголосували 285 депутатів Верховної ради України.

Що дає цей закон?

  1. У законодавстві з’являється чітке визначення терміна «біометан» – біогаз, що за своїми фізико-хімічними характеристиками відповідає нормативно-правовим актам на природний газ для подачі до газотранспортної та газорозподільної системи або для використання як моторного палива.
  2. Буде створений «Реєстр біометану» – електронна система облікових записів, призначену для реєстрації поданого до газотранспортної або газорозподільної системи та відібраного з газотранспортної або газорозподільної системи обсягу біометану, а також для формування гарантій походження біометану, їх передачі, розподілу або анулювання та надання сертифікатів походження біометану.
  3. Буде встановлений порядок формування гарантій походження біометану.

Біоенергетична асоціація України вітає усіх причетних із ухваленням стратегічного документа! Віримо, що в Україні буде започатковане виробництво, споживання та експорт біометану.

Чому цей закон такий важливий?

  • Біометан суттєво сприятиме декарбонізації газового сектору, роблячи відновлювані гази доступними для транспорту, промисловості та опалення.
  • Біометан як повний аналог природного газу може використовуватися для виробництва теплової і електричної енергії, як паливо для транспорту, а також як сировина для хімічної промисловості.

Більше про цей законопроєкт, його особливості та можливості дізнавайтеся з нашого попереднього матеріалу.


Щиро дякуємо депутатському корпусу, авторам документа, зокрема Андрію Жупанину, який відстоював цей надважливий проєкт закону у Парламенті. А також народним депутатам: А.Костюху, Ю.Камельчуку, І.Совсуну, С.Нагорняку, О.Юрченку, А.Скороход, А.Герусу, А.Кіту та іншим.