Дізнавайтеся про новини сектору біометану, біогазу та відновлюваних джерел енергії. Завантажуйте Перший міжнародний бюлетень проєкту BIOMETHAVERSE.

BIOMETHAVERSE (Демонстрація та поєднання виробничих інновацій у всесвіті біометану)

Нагадаємо, проєкт BIOMETHAVERSE (Демонстрація та ініціація виробничих інновацій у всесвіті біометану (BIOMETHAne uniVERSE) має на меті диверсифікувати технологічну основу виробництва біометану в Європі, підвищити його економічну ефективність і сприяти застосуванню технологій виробництва біометану. З цією метою буде продемонстровано п’ять інноваційних шляхів виробництва біометану в п’яти європейських країнах: Франції, Греції, Італії, Швеції та Україні.

Україна є одним із стратегічних партнерів проєкту та демонстраційним майданчиком. Важливість заміщення природного газу та виробництва відновлюваних газів, насамперед біометану, зросла з початком агресії російської федерації в Україні. У результаті 2 лютого 2023 року в Києві було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Європейським Союзом та Україною щодо стратегічного партнерства щодо біометану, водню та інших синтетичних газів. Це партнерство має бути зосереджене на зеленому переході та декарбонізації енергетичних секторів. Зокрема, воно має сприяти виробництву, торгівлі, транспортуванню, зберіганню та використанню біометану.

У проєкті бере участь компанія МХП Еко Енерджи на базі потужностей якої проводитимуться дослідження, а також команда Біоенергетичної асоціації України, експерти якої супроводжуватимуть проєкт. Біогазовий завод МХП Еко Енерджи має встановлену електричну потужність 12 МВт, виробляє біогаз з 330 т/д курячого посліду та інших сільськогосподарських відходів, виробляючи 85 000 000 кВт•год електроенергії на рік. На сьогодні демонстраційний майданчик вже розпочав свою роботу.

Бюлетень містить інформацію про проєктну діяльність та ідеї дослідницької групи BIOMETHAVERSE, а також новини самого проєкту, а також доступний двома мовами: українською та англійською.

Читайте також про нове дослідження щодо грошової вартості загальносистемних переваг біометану у новому звіті Європейської біогазової асоціації (EBA). Зазначимо, що вона значно перевищує поточні виробничі витрати. У документі зазначається, що у 2030 році загальна системна вигода від виробництва біометану в ЄС-27 + Великій Британії може коливатися в межах 38-78 мільярдів євро на рік, та зрости до 133-283 мільярдів євро до 2050 року. Наразі виробники біометану першочергово винагороджуються за внесок у досягнення цілей щодо відновлюваної енергетики через підтримку або ринкові механізми. Більше читайте за посиланням у бюлетені.

Крім того, дізнавайтеся про Європейський тиждень біометану, який вперше відбудеться цього року з 24 по 26 жовтня в м. Брюссель. Подія відбудеться на базі Європейської біогазової конференції, титульного заходу Європейської біогазової асоціації. На меті в організаторів підтримка промислового партнерства з біометану та аналіз можливостей для залучення, отримання розуміння та вивчення найбільш актуальних тем для біогазової галузі. Посилання на деталі заходу також є у бюлетені.