Санкції проти росії - ембарго

Ембарго на вугілля

ЄС забороняє імпорт російського вугілля, що коштуватиме росії 4 мільярди доларів щороку. На жаль, про заборону нафти і газу поки не йдеться, серед країн ЄС немає одностайної думки щодо цього.

Проте Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн сказала, що ембарго на нафту ще буде обговорюватись. Злочини проти людства російської армії прискорили запровадження додаткових санкцій у ЄС, і вони мають посилюватися ще. Наразі п’ятий пакет санкцій складається з шести частин.

Які ще санкції чекають на агресора?

  • ЄС вводить повну заборону на транзакції з чотирма російськими банками (зокрема ВТБ), що становлять 23% російського ринку.
  • Єврокомісія пропонує обмеження в’їзду для частини російських і білоруських кораблів. У порти країн ЄС забороняється заходити російським суднам та операторам. Виняток становитиме транспорт, що перевозить гуманітарні вантажі (ліки та продукти), агропродукцію, енергетичні вантажі. Також забороняється робота російських та білоруських транспортних операторів.
  • Єврокомісія пропонує розширити санкції щодо фізичних осіб; кого саме вони стосуватимуться, не називає. The Wall Street Journal писало, що йдеться про російських олігархів та чиновників, а також членів їхніх родин.
  • Забороняється експорт в рф напівпровідників, машин і транспортного обладнання на 10 мільярдів євро.
  • ЄС вводить нову заборону на імпорт російських товарів на 5,5 мільярда євро.
  • Російським компаніям забороняють брати участь у державних закупівлях у ЄС та позбавляють російські державні установи фінансової підтримки з боку ЄС.