Розповідаємо про туристичне селище у Гвінеді Портмейріон, яке є однією з визначних пам‘яток Сполученого Королівства.

Неймовірна архітектура приваблює близько 225 000 відвідувачів у рік. Тут знімають популярні шоу і проводять безліч фотосесій. Тут реалізують технологічні проєкти з використанням біомаси як палива. Цікавий проєкт, у якому було критично важливо не порушити архітектурну цінність території і створити ефективну систему теплопостачання.

Проблематика

Сервісна компанія Portmeirion Ltd мала на меті створити централізовану систему опалення всього села на біомасі, проте без негативного впливу на унікальну архітектуру населеного пункту, яка має велику історичну та естетичну цінність.

Рішення

Компанія Sustainable Energy розробила детальний проєкт енергетичного центру на біомасі, що містив 1,75-кілометрову мережу централізованого теплопостачання, що складається з підземних попередньо ізольованих теплопроводів. Мережа прокладена від замку на півночі, який знаходиться на висоті 50 м над рівнем моря, до готелю на півдні, який знаходиться на рівні з морем.

Були проведені інтеграційні роботи, необхідні в кожній будівлі, щоб здійснити підключення до тепломережі з біомаси. Це передбачало також модернізацію і закупівлю певного обладнання, послуг.

Тут було критично важливо застосувати інтелектуальну конструкцію розподільної системи та засобів керування, щоб забезпечити ефективний розподіл тепла з біомаси по всій тепломережі Портмейріону.

Обладнання

Проєкт передбачав створення централізованого енергетичного центру із двома котлами на деревній трісці потужністю 500 кВт, а також тепловим накопичувачем об’ємом 35 000 літрів. Два масляні котли налаштовані на забезпечення резервного та додаткового опалення.

Організація роботи

Енергоцентр розподіляє тепло на дві зони мережі:

  • один забезпечує постачання основної території селища, що складається з 26 будівель, зокрема готелю;
  • друга мережева зона забезпечує живлення замку та навколишніх будівель.

Фінанси

Реалізація проєкту коштувала близько 1,5 млн фунтів стерлінгів. У середньому після переходу на біомасу Портмейріон заощаджує близько 100 000 фунтів стерлінгів на рік.


Джерело: онлайн-ресурс Sustainable Energy.