Розповідаємо, чому цей газ потрібно виробляти в Україні.

Nordsol: bio-LNG

BIO-LNG (зріджений біометан) — що це?

BIO-LNG – це біопаливо, яке отримують шляхом переробки потоків органічних відходів, таких як органічні побутові та промислові відходи, гній та осад стічних вод. Коли відбувається анаеробне розщеплення органічних відходів, у процесі виділяється біогаз.

Основними компонентами біогазу є метан (CH4) і вуглекислий газ (CO2). Щоб утворився BIO-LNG, метан відокремлюють від вуглекислого газу та інших важливих компонентів, а потім зріджують. Цей дуже складний процес збільшує щільність енергії у 600 разів і робить біопаливо ідеальним для важкого та морського транспорту.

Переваги BIO-LNG

BIO-LNG фактично є нейтральним вуглецевим біопаливом. Як відновлювана заміна LNG (зрідженого природного газу) BIO-LNG має аналогічні переваги, крім того, краще дизельного палива.

BIO-LNG (Carbon-cycle)

Ось, чому:

  • Менші викиди вуглецю;
  • менше шуму двигуна;
  • менше викидів оксиду азоту;
  • менше викидів дисперсних частинок.

Важливо, що баланс викидів парникових газів від BIO-LNG може бути навіть негативним. Це результат поділу біогазу на метан і вуглекислий газ. Є технологія захоплення вуглекислого газу для повторного використання, тому він не потрапляє в атмосферу.

BIO-LNG (Carbon-cycle)

BIO-LNG, LBM або LBG — особливості термінології

BIO-LNG іноді називають зрідженим біометаном (LBM) або зрідженим біогазом (LBG). Це три різні назви одного продукту.

Чому так?

LNG — це зріджений природний газ. Природний газ складається приблизно з 95% метану, тоді як LBM і BIO-LNG складаються приблизно з 99,8% метану. Тому технічно назва зрідженого біометану є гарним описом продукту. Однак, оскільки цей зріджений біометан є біопаливом для двигунів LNG і використовується для заміни викопного LNG, назва BIO-LNG є найбільш популярною назвою.

Інфраструктура для BIO-LNG

Важливо те, що вона вже існує.На додаток до вуглецевої нейтральності, BIO-LNG також є високоенергетичним біопаливом, яке можна змішувати в будь-якому співвідношенні з викопним LNG. Тому відновлюваний біогаз можна закачувати хоч сьогодні в наявну інфраструктуру.

BIO-LNG для суден також можна транспортувати, зберігати та бункерувати в портах із використанням наявної інфраструктури LNG.

Прогнози розвитку

Прогнозується, що кількість станцій технічного обслуговування LNG зросте з 330 у 2020 році до 2000 у 2030 році.


Джерело: Nordsol.