Раді повідомити, що відкриваємо реєстрацію на навчальний курс “Тренінг із питань скорочення викидів парникових газів”, який триватиме з 18 вересня по 16 жовтня 2024 року.

Мета проєкту – допомогти Україні на шляху низьковуглецевого розвитку.

Проєкт реалізовується командою Агентства з відновлюваної енергетики за підтримки Міністерства закордонних справ Нідерландів у межах розвитку зовнішньої політики Нідерландів. Фінансування відбувається в межах Програми розвитку приватного сектору Нідерландського агентства підприємництва / The Netherlands Enterprise Agency.

  • Дата: щосереди, 18 вересня – 16 жовтня 2024 року
  • Час: з 14:00 до 18:00
  • Формат: онлайн
  • Платформа: Zoom
Тренінг з питань скорочення викидів парникових газів

Взяти участь

Якщо ви хотіли б взяти участь у цьому тренінгу, будь ласка, виконайте наступні кроки:

  1. Заповніть реєстраційну форму за посиланням: http://surl.li/snfnx.
  2. Приєднайтесь до кожного із блоків програми за відповідним посиланням, яке буде надіслано вам на електронну пошту.

Структура курсу

Навчальний курс складається із 20 експертних лекцій. 4 онлайн-лекції по 45 хвилин кожна відбуватимуться щосереди з 14:00 до 18:00. Наприкінці кожної лекції передбачена сесія запитань та відповідей тривалістю до 15 хвилин.

Кому цей курс буде цікавим?

  • Представникам експортно-орієнтованих підприємств із галузей, які охоплює CBAM з 01.10.2023, таких як виробництво цементу, чавуну, сталі, алюмінію, добрив, електроенергії та водню (пріоритетна цільова група). Бізнесу, який виконує зобов’язання України щодо скорочення викидів парникових газів та розвитку відновлюваної енергетики.
  • Студентам та викладачам вищих навчальних закладів технічного та екологічного спрямування.
  • Представникам екологічно орієнтованих неурядових організацій.

Тематичні блоки курсу:

  1. Кліматична політика України та Європейського Союзу.
  2. Система торгівлі викидами (СТВ) ЄС та СТВ України.
  3. Механізм вуглецевого коригування на кордоні (CBAM).
  4. CBAM в контексті України.
  5. Заходи зі скорочення викидів парникових газів.

Завантажити програму навчального курсу

Спікери тренінгу

Георгій Гелетуха

Д. т. н., завідувач відділу, 1991 – дотепер, Інститут технічної теплофізики НАН України, Київ, Україна. Голова правління Біоенегетичної асоціації України. Директор Агентства з відновлюваної енергетики: 2003 – дотепер. Автор понад 200 публікацій.

Має понад 30 років досвіду роботи в енергетиці. Він є одним із провідних українських експертів з відновлюваної енергетики та енергоефективності з найбільшим досвідом у виробництві енергії з біомаси. Має досвід розробки галузевих/регіональних програм з енергоефективності, відновлюваної енергетики та централізованого теплопостачання. Експерт має глибоке розуміння та дуже великий досвід запровадження всіх біоенергетичних технологій: спалювання, газифікації, піролізу, анаеробного зброджування, виробництва рідкого палива (біодизеля, біоетанолу), збору та утилізації звалищного газу. Також є експертом із ресурсів біомаси, потенціалу та стандартів, технологій енергоефективності, включаючи модернізацію будівель. Георгій має досвід участі у понад 200 різних проєктах, переважно в Україні, а також у Молдові, Грузії та Казахстані. Член Комітету з нагляду за проєктами спільного впровадження РКЗК ООН (JISC) у 2008 – 2010 рр., Бонн, Німеччина.

Освіта: інженер-механік (турбобудування), 1980 – 1986 рр., Московський державний технічний університет, імені Н. Е. Баумана, СРСР. Кандидат технічних наук – 1992 р., Московський державний технічний університет.

Тетяна Желєзна

Тетяна Желєзна

К. т. н., є експерткою Біоенергетичної асоціації України, старшою консультанткою ГО «Агентство з відновлюваної енергетики», провідною науковою співробітницею Інституту технічної теплофізики НАН України. Понад 20 років працює у сферах біоенергетики, відновлюваних джерел енергії, енергоефективності. Має значний досвід участі у міжнародних проєктах, зокрема таких, що фінансувалися європейськими Рамковими програмами, а також програмами «Горизонт 2020», «Горизонт Європа». 

Освіта:  закінчила Київський політехнічний інститут за спеціальністю «інженер-теплофізик»; на сьогодні є авторкою понад 200 наукових та аналітичних робіт. Має сертифікат про проходження у 2024 році тренінгу ISCC EU та PLUS: загальні вимоги, основні принципи і рекомендації.

Володимир Крамар

Володимир Крамар

К. т. н., старший науковий співробітник Інституту технічної теплофізики НАНУ, старший консультант ГО «Агентство з відновлюваної енергетики», експерт UABIO.

Має понад 30 років досвіду роботи в наукових організаціях, на виробничих підприємствах,  у комунальній енергетиці, проєктах із підвищення енергоефективності підприємств та енергетичного використання біомаси, зокрема фінансованих міжнародними фінансовими організаціями, а також у проєктах Спільного впровадження та Механізму чистого розвитку в межах Кіотського протоколу.

Консультаційна діяльність: розробка ТЕО проєктів виробництва та енергетичного використання біомаси, виробництва біометану, проведення енергоаудитів, розробка та реалізація заходів із енергозбереження для промисловості, житлового, сільського та комунального господарства; ринкові дослідження в енергетиці, аналіз законодавства, оцінка скорочень викидів парникових газів. Підготовка навчальних матеріалів, наукових статей, проведення лекцій та семінарів із питань відновлюваної енергетики, виробництва біопалив та енергетичного використання біомаси, боротьби з кліматичними змінами тощо.

Освіта: Київський технологічний інститут харчових технологій, Промислова теплоенергетика, інженер-теплоенергетик. Кандидат технічних наук (процеси і апарати харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв). 

Семен Драгнєв

Семен Драгнєв

К. т. н., старший науковий співробітник Інституту технічної теплофізики НАНУ, старший консультант ГО «Агентство з відновлюваної енергетики», експерт Біоенергетичної асоціації України. 

Має понад 18 років досвіду роботи у навчальних, наукових та комерційних організаціях, науково-дослідних та консалтингових проєктах у галузі відновлюваних джерел енергії, зокрема фінансованих міжнародними організаціями. Він є сертифікованим експертом із кліматичного фінансування та фінансування відновлюваної енергетики. 

Освіта: Здобув освіту інженера-механіка у Національному університеті біоресурсів і природокористування України за спеціальністю «Механізація сільського господарства».

Марцеліна Ельжбєта Голембєвска

Марцеліна Ельжбєта Голембєвска

Експертка з енергетики.

Із 2018 по 2022 рік працювала іноземною експерткою в енергетичному холдингу ДТЕК (Київ, Україна), займаючись проєктами щодо запуску «нового ринку електроенергії» в Україні та щодо зеленого переходу.

У 2008-2017 роках обіймала посади спеціалістки, керівниці Аналітичного Підрозділу та головної експертки Польської нафтогазової компанії, PGNiG SA (Варшава, Польща).

Водночас читала лекції у Варшавській Школі Економіки (Warsaw School of Economics).

Наразі Марцеліна Е. Голебєвска як незалежна консультантка бере участь у міжнародних проектах з питань функціонування енергетичних ринків та декарбонізації.

Є авторкою публікацій з питань енергетики. 

Освіта: Випускниця Варшавського Університету та Варшавської Школи Економіки. Отримала освіту в галузі кліматичної політики ЄС та енергетичного переходу у Флорентійській Школі Регулювання (Florence School of Regulation).

Наталя Драгнєва 

Наталя Драгнєва

К. е. н., є консультанткою ГО «Агентство з відновлюваної енергетики», доцентом кафедри менеджменту ім. проф. Й. С. Завадського НУБіП України. 

Понад 15 років працює у сфері менеджменту. Її наукові інтереси пов’язані з проблемами теорії і практики управління, зокрема менеджментом підприємств агропромислового виробництва, управлінням якістю та управлінням персоналом. Вона брала участь у проєктах зі стратегічного управління та розвитку підприємництва, є експерткою-дорадницею та внутрішньою аудиторкою інтегрованої системи якості та безпечності харчових продуктів відповідно до вимог ISO 9001:2015, ISO 22000:2018 та ISO 19011:2018.  

Авторка та співавторка понад 60 наукових та навчально-методичних праць, зокрема монографії та навчальних посібників. 

Освіта: Закінчила Національний аграрний університет за спеціальністю «Менеджмент організацій».

Петро Кучерук

Петро Кучерук

К. т. н., старший науковий співробітник Інституту технічної теплофізики НАНУ, старший консультант ГО «Агентство з відновлюваної енергетики», член експертної ради Біоенергетичної асоціації України.

Має 20 років досвіду роботи в наукових та проєктних організаціях, науково-дослідних та консалтингових проєктах, фінансованих міжнародними фінансовими організаціями (EBRD, NEFCO, IFC та інші), державними та міжнародними установами, а також приватними компаніями.  

Консультаційна діяльність: розробка ТЕО проєктів виробництва та енергетичного використання біогазу та біометану, розробка методологій оцінки потенціалу виробництва біогазу та оцінки викидів парникових газів при поводженні зі стічними водами, ринкові дослідження у сфері біогазових технологій, аналітичний супровід законодавчих та нормативно-правових ініціатив, оцінка скорочень викидів парникових газів, науково-технічна експертиза біогазових проєктів та рішень, експериментальні дослідження та винахідницька діяльність у сфері біотехнологій, підготовка навчальних матеріалів (посібники, методики, аналітичні записки, монографії), викладання лекцій із питань виробництва та енергетичного використання біогазу та біометану, поводження з дигестатом, запобігання викидам парникових газів тощо.

Освіта: Національний університет водного господарства і природокористування (водопостачання, водовідведення, раціональне використання та охорона водних ресурсів). Кандидат технічних наук (перетворювання відновлюваних видів енергії). 

Євген Олійник

Євген Олійник

Старший консультант ГО «Агентство з відновлюваної енергетики», експерт UABIO.

Має понад 20-річний досвід роботи з проєктами в системах централізованого теплопостачання, генерації електроенергії, енергоефективності та довгострокового планування розвитку і реалізації біоенергетичних проєктів.

Консультаційна діяльність: розробка ТЕО проєктів виробництва та енергетичного використання біомаси, проведення енергоаудитів, розробка та реалізація заходів із енергозбереження і довгострокових стратегій розвитку; аналітичні і ринкові дослідження в енергетиці, підготовка посібників, наукових і популярних статей; тренер і консультант із питань теплопостачання і біоенергетики.

Освіта: Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»,  теплоенергетичний. Інженер-теплоенергетик.


Сертифікат

У разі успішних участі у курсі (прослуховування понад 75% лекцій) та здачі фінального тесту (понад 2/3 правильних відповідей) учасники отримають сертифікат.