Більше про це розповіли Костянтин Гура та Георгій Гелетуха в ефірі телеканалу “Перший діловий”. Мета змін — надання рівних можливостей доступу до мереж центрального теплопостачання для всіх виробників енергії, зокрема з ВДЕ, запровадження прозорого механізму приєднання незалежних виробників до тепломереж без дискримінації.

Що важливо?

Сектор ЦТ — найменш реформований з усіх енергетичних систем. Відсутність конкуренції та застарілий підхід — ключові проблеми. Енергоефективність та перехід на ВДЕ, зокрема на біомасу, можуть їх вирішити. Сектор відновлюваної енергетики за останні роки залучив понад 8 млрд євро приватних інвестицій. Це кошти, які надійшли в нашу економіку та сприяють її розвитку.

Що є на сьогодні?

2400 МВт у цілому виробників теплової енергії з альтернативних джерел. Це промисловість, бюджетна сфера і теплокомуненерго. Приблизно 25% — це котельні в ЦТ. Тобто близько 600 МВт потужностей на альтернативних джерелах працює в системі ЦТ.

Які зміни відбудуться?

Вже є напрацьований законопроєкт спільними зусиллями Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, UABIO та міжнародних партнерів. Він передбачає: недискримінаційне підключення до мереж. Тобто усіх, хто готовий працювати, виконати технічні умови на теплоносій (температуру, тиск) повинні підключити. Якщо підключених виробників декілька, купуватимуть у того, у кого дешевше. Теплокомуненерго буде зобов‘язане запровадити аукціон і викупити енергію у того, хто запропонує її дешевше.

Головне запитання — коли?

Законопроєкт напрацьований, наразі необхідно отримати коментарі від головних гравців цього ринку та консолідувати пропозиції. На це потрібно 1-2 місяці. Далі документ буде направлений на розгляд до Уряду і Верховної Ради.

Що це дасть?

Якщо ринок буде запущений, будуть приватні інвестори у цьому секторі. Виробники тепла з біомаси готові заходити на цей ринок, будувати котельні на біомасі та продавати тепло на 10-20% дешевше від наявного в системі. Крім того, можуть з’явитися міжнародні гравці.

Гравці прийдуть на ринок, де є прозорі і зрозумілі правила гри. І біоенергетика — це точно той сектор, куди прийдуть як великі, так і маленькі гравці, як українські, так і міжнародні.


Джерело: Костянтин Гура та Георгій Гелетуха про запровадження конкурентного ринку теплової енергії в Україні