Джерело: https://www.agro-chemistry.com

Розвиток відновлюваних газів у країнах Європи зумовлений насамперед створенням енергетичної безпеки (оскільки ЄС залежить від експорту носіїв на 80%), що лягла в основу в енергетичної стратегії ЄС до 2050 та формалізована у ряді документів, основним із яких є Grean Deal. Сценарії потенційного заміщення природного газу біометаном / біоводнем у ЄС дають цифри від 14% до 70%, але усі вони сходяться в одному – заміщення природного газу відновлюваними – це must have майбутнього енергоспоживання. Вкотре нагадаємо, що біометан за своїми фізико-хімічними характеристиками є “копією” природного газу і здатен використовувати наявну інфраструктуру (газопроводи, заправні станції ПГ, пальники і т.д.) з тією лиш різницею, що виробляється він із біомаси на біогазовому заводі.

Згідно з даними Entsog report прогнози європейського попиту становитимуть у 2035 400 ТВтг/рік (40 млрд м3/рік), у 2050 – 1500 ТВтг/рік (150 млрд м3/рік) імпорту біометану. На відміну від “зеленого” водню, закачування біометану у мережі природного газу ЄС не має жодних технічних чи регуляторних обмежень з точки зору вмісту питомого об’єму до загального об’єму газу (тобто до 100%), про що свідчать висновки широкого звіту Енергетичного Директорату для Європейської Комісії щодо розвитку зелених газів (GHG – greenhouse gases). Мається на увазі, що за наявності біометан може на 100% замінити природний газ без ризиків для газових мереж і споживачів. Крім того, у цьому ж звіті Україна займає місце одного з трьох потенційних ключових імпортерів біометану до ЄС.

Потенціал виробництва біометану EU28 у 2050 році

Європа на 80% (404,5 млрд м3/рік) залежить від імпорту природного газу (ключове слово тут “імпорт”) і наполегливо працює над пошуком надійного джерела (до речі, Росія постачає понад 150 млрд м3/рік). Якщо ми маємо потенціал виробництва біометану у 8 млрд м3, то було б дивно на перших етапах не скористатись цією можливістю, аби забезпечити хоча б піввідсотка із тих 80%, тим паче, інфраструктура і міждержавні зв’язки для експорту газу з України у ЄС вже є, не вистачає лише законодавчого врегулювання біометану у нашому правовому полі.

Що швидше ми врегулюємо статус відновлювальних газів, тим краще стане усім дотичним сторонам: локальні виробники біометану можуть знайти експортні контракти (ключове слово тут “експорт”), аграгрії – контракти на постачання тваринних та рослинних відходів (субстратів), а державним інституціям не доведеться вигадувати механізм “зеленого” тарифу та як із ним далі жити.

Ігор Сизько

Треба також розуміти, що за кордоном не чекають, доки українські нормативні акти пройдуть комітети, підкомітети, перше та друге читання. Реальні біометанові проєкти інші країни впроваджують вже близько 10 років. Звісно, і в Україні з часом мають з’явитися покупці біометану, які переймаються зміною клімату, але то вже інша історія.

Гарною новиною є те, що ідею розвитку відновлюваних газів підтримує і Оператор ГТС України. Його нещодавно опублікована стратегія розвитку однією з цілей ставить транспортування “зелених” газів своєю газотранспортною системою трейдерам і кінцевим споживачам. 

Установка з очищення біометану: амінова промивка, 520 нм³/г CH4, Willand (UK)
Установка з очищення біометану: мембранне очищення, 520 нм³/г CH4, Frogmary (UK)

Та перш ніж транспортувати, звісно ж, потрібно обрати систему очищення біогазу до біометану. Стосовно технологій виробництва, то у промисловому користуванні поширеними у ЄС є такі: мембранне очищення, водна і амінова промивка. Усі вони зі своїми особливостями у витратах CAPEX і OPEX. І в залежності від наявності дешевих ресурсів на БГУ (вода, електроенергія тощо), вибір впаде на ту чи іншу систему очищення біометану.

Компанія Biogest збудувала та модернізувала більше 15 біометанових заводів у ЄС. Під модернізацією мається на увазі реконструкція діючої біогазаової електростанції під біометанову установку згідно з локальними вимогами специфікації газу газорозподільчих мереж. Варто зазначити, що у кожній країні ЄС свої вимоги щодо хімічних характеристик біометану для вприскування у мережу, тому у цьому питанні компанія здобула неабиякий досвід.

BIOGEST — це міжнародний виробник і оператор біогазових установок зі штаб-квартирою в Австрії та філіями у Великобританії, Франції, США, Італії, Румунії, Сербії та Чехії. На сьогодні завершено понад 160 проєктів біогазових установок, що виробляють електроенергію чи біометан

Висновок

Біометан як відновлюване джерело енергії надає технологічні, екологічні та економічні переваги. Енергію можна виробляти 365/24/7. Саме тому біометан відіграє важливу роль у поєднанні відновлюваної енергії з води, сонця та вітру. Окрім сприяння досягненню цілей щодо збереження клімату, біометан зменшує залежність від імпортних енергоносіїв. А децентралізована генерація енергії також гарантує сталий місцевий розвиток.