Біогаз та біометан – це загалом історія про успіх. Галузі біогазу та біометану мають потенціал скоротити викиди парникових газів у світі на 10-13%. Про це йдеться у свіжому документі Європейської біогазової асоціації (European Biogas Association).

Шляхи досягнення таких показників різні:

  • уникнення викидів шляхом заміни викопного палива на біогаз і біометан,
  • запобігання емісії метану з гною,
  • виробництво зелених органічних добрив, які замінюють мінеральні добрива,
  • уловлення та зберіганням вуглецю у ґрунтах.

Ключ до розуміння переваг цих відновлюваних газів — поняття «короткого цикл вуглецю». На відміну від природного газу або нафти, біогаз та біометан виробляються зі свіжих органічних матеріалів. Вони самі безпосередньо походять з біомаси (сільськогосподарські залишки, проміжні культури, зелені відходи тощо) або опосередковано (осад стічних вод, гній, деякі біовідходи). Під час зростання ця біомаса уловлює певну кількість CO2 з атмосфери в результаті фотосинтезу. Цей уловлений CO2 повертається в атмосферу під час спалювання біогазу або біометану, а потім знову захоплюється зростаючою біомасою тощо.

Висновок

Спалювання біогазу або біометану не збільшує кількість СО2 в атмосфері, відбувається циркуляція вуглецю короткими циклами. Таким чином, ми говоримо про біогенний CO2, на відміну від вуглекислого газу, який вивільняється протягом короткого часу під час спалювання викопних палив після мільйонів років зберігання їх під землею.

Сфери використання біогазу і біометану

Біогаз може виробляти відновлювану електроенергію та тепло. Біометан – це біогаз доведений до якості природного газу. Його можна безпосередньо закачувати у газові мережі БЕЗ заміни мережевої інфраструктури або газоспоживаючого обладнання у користувача. Біометан може бути використаний у всіх традиційних галузях застосування газу: приготування їжі, опалення, промислові процеси, виробництво електроенергії та транспортне паливо (у формі біо-CNG або біо-LNG).