«Традиційна» і «сучасна» біомаса — пропонуємо розібратися, у чому різниця та ознайомитися з поглядами Міжнародного енергетичного агентства (МЕА). У звіті «Net Zero by 2050. A Roadmap for the Global Energy Sector» експерти МЕА проаналізували шляхи досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року.

Важливі висновки

Первинний світовий попит на біоенергію становив майже 65 ЕДж (Екза-Джоулів) у 2020 році, із них близько 90% тверда біомаса.

«Традиційна» біомаса

Близько 40% твердої біомаси, що використовується для традиційних методів приготування їжі, є несталою, неефективною та призводить до забруднення навколишнього середовища. Використання твердої біомаси таким «традиційним» шляхом скорочуватиметься до нуля до 2030 року — це дасть можливість досягнути цілі N7 сталого розвитку ООН.

«Сучасна» біомаса

Саме збільшення всіх форм «сучасної» біоенергетики компенсуватиме скорочення несталих підходів до використання біомаси. Прогнозоване збільшення виробництва: з менш ніж 40 ЕДж у 2020 році до близько 100 ЕДж у 2050 році, що зображено на схемі.

Прогноз загального внеску біоенергії

Вся біомаса у 2050 році надходитиме зі сталих джерел. Важливо, що загальне використання біоенергії відповідно до оцінки глобального сталого потенціалу біоенергетики буде значно нижчим, що дозволить уникнути ризику негативного впливу на біорізноманіття, запаси прісної води, ціни та наявність продуктів харчування.

Споживання твердої біомаси

  • Сучасне використання твердої біоенергії щорічно зростатиме приблизно на 3%/рік до 2050 року. Біоенергетика забезпечуватиме близько 50% централізованого теплопостачання.
  • У 2050 році виробництво електроенергії з біомаси сягатиме 3300 ТВт•год, або 5% загальної генерації електроенергії.
  • Найбільший попит прогнозується у сфері виробництва паперу та цементу: у 2050 році біоенергетика задовольнятиме 60% попиту на енергію у паперовому секторі та 30% попиту на енергію при виробництві цементу.
  • Використання біомаси у кухонних плитах зникне як нестале «традиційне» використання біомаси.
  • У електроенергетичному секторі попит досягне 35 ЕДж у 2050 році. Біоенергетика забезпечуватиме гнучку/ маневрову генерацію для доповнення генерації із сонячної та вітрової енергії.
  • У промисловості, де попит досягне 20 ЕДж у 2050 році, тверда біомаса забезпечуватиме високотемпературну теплоту і може спалюватися разом із вугіллям для зменшення викидів від наявних вугільних ТЕС.
  • Актуальний попит на тверду біомасу у будівлях зросте майже до 10 ЕДж у 2030.
  • Біоенергетика все частіше використовуватиметься для опалення приміщень та підігріву води.

Споживання газового біопалива

Побутові та сільськогосподарські біогазові установки будуть джерелом відновлюваної енергії та сталого приготування їжі для майже 500 млн домогосподарств до 2030 року. Загальне використання біогазу зросте до 5,5 ЕДж у 2050 році (з менш ніж 2 ЕДж у 2020 році).

Попит на біометан зросте до 8,5 ЕДж, завдяки змішуванню з природним газом у газових мережах. Частка біометану у мережах збільшиться до понад 20% у багатьох регіонах вже до 2050 року. Половина загального споживання біометану припадатиме на промисловість, де біометан замінюватиме природний газ як джерело технологічної теплоти. Будівлі і транспортна галузі споживатимуть приблизно по 20% біометану кожна у 2050 році.

Чому так і які переваги?

Однією з ключових переваг біоенергетики є те, що вона може використовувати наявну інфраструктуру:

  • Біометан може використовуватися за наявних трубопроводів природного газу та газового обладнання кінцевих споживачів.
  • Рідке біопаливо може використовуватися у наявних нафторозподільних мережах та транспортних засобах з мінімальною модернізацією.
  • BioLPG – LPG, отриманий із відновлюваної сировини, є ідентичним звичайному скрапленому газу, тому його можна змішувати та розподіляти однаково.
Ключові етапи запровадження біоенергетики

Економіка

Стала біоенергетика сприяє росту зайнятості та доходів місцевих громад. Зокрема:

  • зменшує забруднення повітря;•забезпечує належне поводження з відходами;
  • зменшує викиди метану внаслідок неефективного спалювання та розкладання відходів;
  • мінімізує навантаження на жінок, яким часто доводиться збирати паливо.

Споживання рідкого біопалива

Споживання рідкого біопалива зросте з 1,6 мільйонів барелів нафтового еквіваленту на добу в 2020 році до 6 мільйонів барелів нафтового еквіваленту на добу в 2030 році, переважно в автомобільних перевезеннях. Після 2030 року споживання рідкого біопалива зростатиме повільніше — до 7 мільйонів барелів нафтового еквіваленту на добу в 2050 році.

Використання рідких біопалив все більше буде характерне судноплавству та авіації. Майже половина споживання рідкого біопалива у 2050 році припадатиме на авіацію, де використання біокеросину становитиме близько 45% загального споживання палива у літаках.При цьому електроенергія домінуватиме в автомобільному транспорті.


Джерело: Net Zero by 2050. A Roadmap for the Global Energy Sector. (INTERNATIONAL ENERGY AGENCY. May 2021).