Георгій Гелетуха

Біометан і «зелений» водень — бачимо, наскільки цікавою для вас є ця тема. Радимо ознайомитися з інтерв‘ю голови правління Біоенергетичної асоціації України Георгія Гелетухи для онлайн-медіа GreenDeal.

Основні ідеї

  • Результати досліджень називають 20% максимально можливим вмістом водню у суміші з природним газом для транспортування наявними газопроводами.
  • Водень дуже легкий газ і має щільність у понад 8 разів меншу, ніж біометан.
  • Теплотворна здатність [МДж/м3] водню у 3,3 рази менша, ніж у біометану при атмосферному тиску і у 4,1 рази менша при тиску 60 бар. Відповідно під час транспортування 1 м3 водню з ним транспортуватиметься у 3,3-4,1 рази менше енергії, ніж під час транспортування 1 м3 біометану.
  • Найбільш перспективним є виробництво «зеленого» водню у безпосередній близькості до його споживання з транспортуванням окремим воднепроводом.
  • Також перспективним вважається метанація СО2 за допомогою зеленого водню.

Для цього потрібно:

  1. розмістити поряд установку виробництва зеленого водню і біометану;
  2. конвертувати зелений водень у біометан, провівши його реакцію з СО2, який виділяється під час виробництва біометану;
  3. у газопровід додатково до біометану від біометанового заводу закачувати синтетичний метан, у який було конвертовано зелений водень.
  • На перших етапах розвитку біометанової галузі в Україні найбільш ймовірним сценарієм розвитку є експорт переважної кількості виробленого біометану в країни ЄС, де на нього вже сформувалися стійкий попит і преміальна ціна.

Джерело:  Інтерв’ю “Георгій Гелетуха: Біометан і зелений водень: порівняємо основні відновлювані гази”: https://bit.ly/3AOKwWL.