30 червня Біоенергетична асоціація України спільно з Оператором ГТС України та проєктом REGATRACE програми Horizon 2020 провели четверте засідання робочої групи в межах проєкту REGATRACE «REnewable GAs TRAde Centre in Europe» (Торгівля відновлюваними газами в Європі).

У семінарі через онлайн-платформу та в режимі перегляду онлайн-трансляції у реальному часі загалом долучились понад 800 учасників. Головною темою стало обговорення майбутнього відновлюваних газів в Україні. Серед дотичних питань обговорили законодавство, яке регулює біометанову сферу в Україні; перспективи біометану у заміщенні природного газу; реєстр біометану; можливості для експорту українського біометану у ЄС; інноваційний проєкт BIOMETAVERSE від HORIZON EUROPE; біометановий проєкт компанії VITAGRO; а також можливості для нових проєктів в умовах війни.

Засідання проєкту Regatrace

Вітальними виступами відкрили подію народний депутат України Андрій Жупанин, голова Держенергоефективності Валерій Безус, представниця Міністерства енергетики України Директорат з питань формування енерго- та ресурсоефективної політики) Вікторія Гнатовська та голова правління ГС “Global 100% RE Ukraine” Олександр Домбровський.

Смінар об’єднав важливих гравців ринку відновлюваних газів. Бачення українського оператора газотранспортної системи України представив начальник управління розвитку мережі Микола Каденський. Бачення НАК «Нафтогаз України» представив Олексій Рябчин. Бачення оператора газорозподільних мереж (Регіональна газова компанія) на підключення біометанових проєктів представив Ігор Гоцик.

Важливі тези від спікерів

  • Не думав, що тема ця буде актуальною під час війни, бо будівництво біометанового заводу потребує великих інвестицій. Але був приємно здивований, що більшість виробників електроенергії з біогазу думають про виробництво біометану. Радий, що тема жива, незважаючи на війну. | Андрій Жупанин.
  • Перехід на біопалива є вкрай актуальним для України та ЄС. Міненерго розуміє необхідність глобальної трансформації енергетичної системи. Сьогодні Кабмін розробляє план відновлення України. І Міненерго запропонувало одним із ключових напрямів — розвиток біопалив. | Вікторія Гнатовська.
  • До 2050-го року в трубах практично вже не буде природного газу. Серед відновлюваних газів саме біометан займе потужне місце. За оцінками експертів, біометан становитиме у міксі відновлюваних газів близько 40%. І Україна може конкурувати з будь-якими країнами. Ми маємо найбільшу площу сільськогосподарських земель і можемо запропонувати найдешевшу сировину. |  Георгій Гелетуха.
  • Відповідно до закону про біометан функціями Держенергоефективності є ведення реєстру біометану, видача гарантій походження та сертифікатів походження біометану. Агентством вже розроблений порядок функціонування реєстру. У цьому порядку визначені процедури створення Реєстру біометану, його функціональні можливості, терміни, порядок подання інформації, створення облікових записів для користувачів Реєстру, а також весь життєвий цикл гарантій походження: від створення до анулювання з видачою сертифіката походження біометану. Також визначені процедури проведення аудиту виробництва біометану. Порядок розроблено з урахуванням найкращих європейських практик. | Олена Лєнська.
  • Мотивація Нафтогазу щодо біометану проста: за все, що ми споживатимемо в Україні, ми сплачуватимемо податки. При цьому створимо робочі місця, інтегруємо наш сільськогосподарський сектор, лісове господарство, згенеруємо електроенергію і споживатимемо її тут. Це набагато краще, ніж ми заплатимо таку ж ціну в доларовому чи євровому еквіваленті за експортований газ. Ця логіка проста, бо державницька. | Олексій Рябчин.
  • Неврегульованість питання щодо вмісту кисню у біометані (наразі є потреба збільшити частку кисню до 02-1%) несе певні ризики: проблеми з фінансуванням, невідповідність проєктного рішення технічним умовам, відмова у прийнятті некондинційного біометану до системи або штрафи. Вирішити проблему можна, змінивши Кодекс ГТС. Крім того, наразі заборонене ліцензування та квотування експорту природного газу, і ці обмеження можуть застосовуватися і до біометану. Я вважаю, що експорт біометану потрібно дозволити. | Максим Сисоєв.
  • Наразі ми займаємося трансформацією бізнесу в сучасних умовах з однієї концепції на іншу: з виробництва електроенергії на виробництво біометану. Чому біометан? Ми бачимо більшу ефективність, порівняно з виробництвом електроенергії; меншу залежність від субсидованих тарифів; технічну доступність технології протягом уже 10 років; широкий спектр доступних технологій з очищення біогазу до біометану; світовий ринок для біометану, який швидко зростає; зменшення залежності від імпорту енергоносіїв; можливість використання наявної газової інфраструктури; можливість зберігання кінцевого продукту, порівняно з електроенергією. | Володимир Івахів.
  • Ми маємо відзначити набуття Україною статусу кандидата ЄС. Таким чином значно посилюються шанси на реалізацію мрії мільйонів українців, за що ми зокрема боремося і у військовій площині, — повноцінного членства у ЄС. Цей факт надає додаткового потенціалу у нашому спільному русі щодо розвитку відновлюваних газів, біометану і загалом сталої енергетики. Сталість є основою політичною та економічною основою ідеології, яка закладена у стратегію розвитку ЄС. | Валерій Безус.
  • Говорячи про біометан, ми маємо розуміти, він буде тоді, коли буде біогаз. А біогаз буде тоді, коли будуть створені відповідні умови для інвестицій. У державі потрібно створити умови, щоб біогазових та відповідно біометанових проєктів було в десятки разів більше, ніж ми сьогодні маємо. | Олександр Домбровський.
  • У розробленій  нами Дорожній карті розвитку сектору біогазу/біометану ми пропонуємо поступову відмову від виробництва біогазу з переходом на біометан. Вважаємо, що 1 млрд м3 біометану у 2030 році — амбітна, проте абсолютно досяжна мета. У 2050 році сектор може продукувати 75% біометану. При цьому використання біогазу для виробництва електроенергії і тепла скорочуватиметься, а використання біометану на транспорті буде зростати швидкими темпами. Також ми передбачаємо, що експортуватиметься близько 50%. | Юрій МатвєєвПетро Кучерук.
  • До війни біометан розглядався як преміальний продукт, проте зараз це реально елемент енергетичної безпеки. Що зафіксовано і в ЄС. Для Оператора ГТС України важливий постійний контакт з бізнес-середовищем, тими, хто зацікавлений у виробництві і приєднанні до мереж. Для того, щоб біометанові проєкти масштабувалися, потрібно верифікувати охочих розвивати біометанові проєкти. Плануємо верифікувати портфоліо проєктів і запрошуємо до співпраці! | Микола Каденський.
  • Навіть в умовах війни ми бачимо інтерес з боку учасників ринку, щоб підключатися до газових мереж. Нещодавно ми зробили ще один крок з операторами ГРМ назустріч ринку біометану — випустили реліз про те, що зараз оператори ГРМ будуть підключати біометанові заводи за 1 грн. Єдине — виробники біометану мають профінансувати будівництво внутрішніх і зовнішніх газових мереж відповідно до чинних норм.  Ми активно працюємо, щоб найближчим часом біометан з‘явився у газових мережах, при цьому дотримуємося принципів відкритості і прозорості до усіх учасників ринку. | Ігор Гоцик.
  • Ми бачимо, що біометан більш перспективний напрям, ніж «зелений» водень і в перспективі це два основні відновлювані гази у ЄС, які замінять природний газ. Але водень, на нашу думку, складно наразі транспортувати. Ми його бачимо як газ, який можна за допомогою зв’язування СО2 трансформувати в біометан. А біометан — це повний аналог природного газу, його використання нічим не відрізняється. Ми займатимемося цим дослідженням протягом трьох років, щоб у результаті запропонувати технологію, яку можна інтегрувати на біогазових комплексах, не змінюючи наявну модель виробництва біогазу.  За допомогою водню при цьому підвищувати потужність виробництва біогазу та біометану. | Іван Тракслер.

Презентації спікерів

Відеозапис події (з таймінгом):

Програма семінару