Георгій Гелетуха: Вирощувати харчі чи енергію?

Важливу тему актуалізує у новій статті голова правління Біоенергетичної асоціації України (UABIO) Георгій Гелетуха для видання Економічна правда.

Уявіть, одним з основних імпортованих товарів України є природний газ. У довоєнний період ми імпортували його на рівні 8-10 млрд м3/рік і за ціною $250 за 1000 м3 це нам коштувало $2-2,5 млрд на рік. А одними з основних експортних товарів України є зерно пшениці і кукурудзи. Наприклад, у 2020/21 маркетинговому році ми експортували близько 49 млн т зернових культур. У статті ви знайдете аналіз цін на ці товари за останні 5 років.

Важливі коментарі

Ціна природного газу зросла з 10 до понад 300 Євро/МВт*год (у 30 разів). Ціна зерна пшениці зросла за п’ять років з $4,5 до 9 за бушель (у 2 рази). Ціна зерна кукурудзи – з $3,5 до 7 за бушель (у 2 рази).

Маркетингова ситуація змінилась радикально не на користь України: на дохід від продажу зернових ми зможемо купувати у 5 разів менше природного газу. Тобто, для закупівлі 8-10 млрд м3/рік природного газу за сьогоднішніми цінами у $3000 за 1000 м3 нам необхідно $24-30 млрд на рік. Відповідно, за експорту 49 млн т зернових культур із середньою вартістю $300 т, Україна заробила б на експорті зернових $14,7 млрд (на сьогодні достатньо щоб оплатити лише половину вартості імпортованого газу). Раніше за рахунок експортної виручки від зернових України тричі могла оплатити вартість імпортованого газу.Тому ТАК, нам потрібно вирощувати енергетичні рослини!

Нагадаємо, сектор вирощування енергетичних рослин в Україні має потенціал заміщення природного газу до 8,9 млрд м3/рік (за вирощування їх на 2 млн га), скорочення викидів парникових газів до 18 млн т СО2/рік.

Більше розрахунків та огляд законодавчої бази, необхідної для стимулювання вирощування енергорослин ви знайдете у статті за посиланням нижче.


Джерело: Стаття Георгія Гелетухи “Що вирощувати: харчі чи енергію?”: https://bit.ly/3R5EesV.