Інтерес до біоенергетики зростає, особливо до біометанових проєктів — читайте актуальне інтерв’ю Георгія Гелетухи для видання ЕнергоБізнес.

Георгій Гелетуха

Крокуйте за посиланням, щоб дізнатися про:

  • причини росту інтересу до біоенергетики;
  • плани і кроки України на тлі колосального росту ціни газу;
  • базові аспекти функціонування реєстру біометану;
  • умови експорту біометану;
  • українські компанії, які вироблять перший біометан вже цього року;
  • особливості запуску біометанових проєктів та критично важливі моменти;
  • курс ЄС.

Стаття буде корисною і зрозумілою для різних представників галузі – рекомендуємо. А тут залишаємо декілька думок.

Зараз ціна на газ вже сягнула 3 тисячі євро (станом на 24 серпня – ред.), нагадаю, що 2 роки назад ціна на газ влітку становила 100 євро за тисячу кубометрів.

В Україні ж є три ціни на газ – одна для населення (на рівні 8 тис грн/тис куб м), для бюджетних організацій – 16,5 тис грн/тис куб м і для промисловості – близько 45 тис грн/тис куб м.

У нас достатньо ресурсів для заміщення біомасою загалом до 20 млрд куб м природного газу на рік.

За моєю інформацією, перший біометан може виробити компанія «Галс Агро» в Чернігівській області ще цього року. Подібні проєкти зараз розвивають «Теофіпольська біогазова компанія», «Юзефо-Миколаїська біогазова компанія» та «МХП Еко Енерджи».

Реєстр необхідний для того, щоб кожен кубометр біометану, який виробляється в Україні, був врахований в цьому реєстрі, щоб було прозоро видно, як і ким він був використаний.

В ЄС є відповідна стратегія – це європейська стратегія Green Deal до 2050 року. Вона передбачає, що до 2050 року в європейських мережах вже майже не має бути природного газу, там буде суміш відновлюваних газів. Як мінімум половина – це буде біометан, а також це буде «зелений» водень і синтетичний відновлюваний метан.

Потенційно, Україна може виробляти до 10 млрд куб м біометану на рік, це досить велика кількість, яка може суттєво наповнити трубопровідну систему на фоні зниження або можливої зупинки транзиту російського газу.


Джерело: Інтерв’ю «Георгій Гелетуха: «Біоенергетика – кандидат №1 у питанні заміщення газу»: https://bit.ly/3wO5uUV.