Уявіть, щоб продати газ теплокомуненерго по 7420 грн для опалення населення, держава передає Нафтогазу з бюджету понад 200 млрд грн платників податку.

Продовжуємо ділитися експертними коментарями, а саме думкою голови правління Біоенергетичної асоціації України Георія Гелетухи для видання “Ukrаїнська Energетика”.

Установки на біомасі сьогодні є лідерами з отримання “зеленої” теплоенергії. Зацікавленість в них проявляють не тільки власники приватних осель, а й громади та місцеві теплоенерго.

Чому?

Якщо коротко — значне підвищення ціни на природний газ.Найдешевші вартості енергії зараз якраз в біопаливах, тому проєкти із заміщення газу, особливо комерційного, який використовує промисловість, різними видами біомаси дуже вигідні.

Біопаливо приблизно у 6 разів дешевше, ніж комерційний газ, тому будь-який котел на біопаливі у промисловості окупиться за рік-два.

Георгій Гелетуха

За даними Біоенергетичної асоціації України (UABIO) у 2020 році біомаса замістила близько 5,2 млрд м3 природного газу, а це приблизно 15% від загального довоєнного споживання.📈Зростання продовжується на рівні 11% щороку.

Ресурси

Найбільший ресурс у межах 40% від теоретичного потенціалу біомаси припадає на різні залишки сільськогосподарського виробництва (солома, стебла рослин, лушпиння та корзинки соняшника).

Близько 35% потенціалу становлять енергетичні культури: як тверді види (тополя, міскантус), так і силос та кукурудза на біогаз. Для їх вирощування Україна може використати близько 2 млн га малопродуктивних земель.

Проблема

Ми субсидуємо газ на державному рівні, і він стає найдешевшим видом енергоресурсу для населення. Звісно, що за таких умов його невигідно ані заміщувати, ані утеплювати житло, фактично нічого не вигідно робити з економічної точки зору. Вигідно просто сидіти і спалювати газ.

Уявіть, щоб продати газ теплокомуненерго по 7420 грн для опалення населення, держава передає “Нафтогазу” з бюджету більше 200 млрд грн платників податку!

Відбувається штучне заниження тарифу, встановленого для всіх побутових споживачів. Коли така бюджетна організація як школа чи лікарня згодом отримуватиме газ за повною вартістю, а не втричі субсидований по 16 тисяч гривень за 1000 м3, як зараз, то термін окупності проєктів заміщення газу на біомасу пришвидшиться до рівня промисловості. Бо “дорогий” газ вигідно економити, вигідно заміщувати на альтернативне паливо.

Біопалива у промисловості

Типове біопаливо для промислових котелень в Україні – це деревна тріска. У середньому вона коштує десь 2,5 тис. гривень за тонну, доставлену до котельні. Щоб замістити 1000 куб. м газу потрібно 3,3 тонн тріски. Відповідно вартість заміщеного біомасою газу становить близько 8250 гривень за еквівалент 1000 м3 газу.


Джерело: Інтерв‘ю Лариси Білозерової та Георгія Гелетухи “Натуральна альтернатива: біомаса поступово заміщує природний газ”: https://ua-energy.org/uk/posts/naturalna-alternatyva-biomasa-postupovo-zamishchuie-pryrodnyi-haz.