Розповідаємо про головні висновки великого воркшопу Міжнародного енергетичного агентства (IEA Bioenergy).

17 жовтня 2022 року у Відні Міжнародне енергетичне агентство (IEA Bioenergy) провело важливий семінар разом із засіданням Виконавчого комітету (ExCo90) — така подія відбувається раз на два роки.

Головні висновки події

І зміна клімату, і енергетична безпека є основними причинами для термінової відмови від викопного палива: нафти і газу. Це вимагає поєднання заходів з енергозбереження, енергоефективності, електрифікації та переходу до використання відновлюваних джерел палива — кращої альтернативи не існує.

Відновлювані види рідкого транспортного палива відіграватимуть все більшу роль у транспортній системі, відповідно роль відновлюваних газів — у системі розподілу газу. В обох випадках біоенергетика відіграє критично важливу роль. Посилення позицій біометану на політичному рівні у Європі також сприяє подальшому розвитку відновлюваних газів.

Звіт МЕА

Висновки щодо позицій відновлюваних газів

Біометан можна використовувати без зміни інфраструктури транспортування/розподілу (природного) газу чи обладнання кінцевого споживача, тому це рішення, яке можна реалізовувати негайно.Сектор біогазу починає більше зосереджуватися на збагаченні до якості біометану, який можна подавати в газову мережу або використовувати децентралізовано як замінник природного газу. Модернізація також полегшує уловлювання та використання біогенного CO2 з біогазу.

Газотранспортні мережі також перспективні для доставки біометану (SNG), який можна подавати в мережу для заміни викопного газу. Ці технології перевірені та готові до комерційних масштабних проєктів.

Прискорення впровадження проєктів з відновлюваних газів потребує планування та стратегії, стабільної і сприятливої політичної бази, усунення бар’єрів, легкого доступу до ринку, можливості торгівлі продукцією за кордоном, розширення доступу до сталої сировини та визнання багатофункціональності біогазу/біометану.

Висновки щодо позицій сучасних рідких біопалив

На ринок виходять термохімічні та біохімічні способи виробництва сучасного рідкого біопалива, а вже у найближчі роки очікується впровадження нових проєктів.

У той час як більшість сучасних проєктів і технологій все ще стосуються біопалив для наземного транспорту, розробники все більше зосереджуються на екологічному авіаційному паливі.Політична воля має важливе значення для розвитку сектору рідких біопалив. Фінансування є найважливішим фактором, а найбільший ризик для інвесторів – політична нестабільність, враховуючи, що інвестиції повинні мати 15-20-річну перспективу.

Цей матеріал підготовлений у межах співпраці Біоенергетичної асоціації України з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) і доступний на платформі SAF.


Нагадаємо, що UABIO є партнером платформи сталого агробізнесу SAF.