ПРОГНОЗ МЕА ЩОДО РОЗВИТКУ ВДЕ ДО 2028 РОКУ

Радимо ознайомитися із важливим звітом щодо ВДЕ, який минулого місяця презентувало Міжнародне енергетичне агентство (МЕА | International Energy Agency (IEA)).

Звіт МЕА презентує прогноз розгортання технологій відновлюваної енергетики в секторах виробництва електроенергії, тепла та у секторі транспорту до 2028 року, а також досліджує ключові виклики галузі ВДЕ та визначає бар’єри для швидшого зростання. У цьому звіті МЕА вперше присвятило окремий розділ біогазу та біометану як найбільш перспективному напряму біоенергетики.

Тож, наразі ми говоримо про біогазовий сектор як безперечний пріоритет світових урядових політик.

Завантажуйте повний звіт на платформі SAF, у підготовці матеріалів для якої бере участь наша команда.

Декілька важливих фактів

Сучасна біоенергетика є найбільшим джерелом відновлюваної енергії у світі із часткою 55% та становить понад 6% світового енергопостачання.

Щорічний приріст встановлених потужностей в електроенергетиці від біоенергетики протягом останніх 7 років становив у середньому 8,3 ГВт на рік (2016-2022).

Більше 2/3 глобального зростання використання відновлюваної теплової енергії було у формі біоенергетики (особливо в промисловості) та відновлюваної електроенергії (переважно в будівлях).

Традиційне використання біомаси поки що залишається найбільшим компонентом біоенергетики і всіх відновлюваних джерел, але саме таке використання має трансформуватися у сучасні підходи до біоенергетики.

Основні напрямки використання біогазу у деяких країнах і регіонах світу у 2021

Традиційне нестале використання біомаси знизиться на 17% (-4,2 ЕДж) у всьому світі протягом 2023-2028 років головним чином через тенденції урбанізації та політичне втручання, частково зумовлене міркуваннями щодо охорони навколишнього середовища в Китаї та Індії.

Електромобілі (EV) і біопаливо виявилися потужною взаємодоповнювальною комбінацією для зниження попиту на нафту.

Прогнозується, що до 2028 року біопаливо та відновлювана електроенергія, що використовується в електромобілях, компенсуватимуть 4 мільйони барелів нафтового еквівалента на день, що становить понад 7% від прогнозованого попиту на нафту для транспорту.

Сировина для виробництва біогазу та біометану в Європі

Сукупне світове виробництво біогазу та біометану досягло понад 1,6 EJ у 2022 році, що на 17% більше, ніж у 2017 році. Майже половина виробництва базується в Європі, причому лише Німеччина забезпечує майже 20% світового споживання. Ще 21% виробляється в Китаї, за ним йдуть США (12%) та Індія (9%).

Через проблеми з енергетичною безпекою, викликані вторгненням росії в Україну та подальшою енергетичною кризою, біогаз зараз розглядається як внутрішнє джерело енергії, яке може зменшити залежність від імпорту природного газу та підтримати енергетичну безпеку в багатьох країнах.

Дякуємо нашій експертці Олександрі Трибой за переклад та аналіз основних положень.


Нагадаємо, що UABIO є партнером платформи сталого агробізнесу SAF.

SAF – це комунікаційний майданчик, який об’єднує стейкхолдерів у галузі агробізнесу та спрямований на встановлення потужних зв’язків між гравцями ринку та запровадження сталих підходів у сільському господарстві. Для цієї платформи наша команда готує перевірену фахову інформацію щодо сектору біоенергетики.