18 березня 2024 року був оприлюднений проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Технічного регламенту природного газу».

Огляд проєкту постанови Кабміну «Про затвердження Технічного регламенту природного газу»

Експерти UABIO проаналізували технічні вимоги цього регламенту стосовно біометану та умов його подачі в газотранспортну (ГТС) та газорозподільні (ГРМ) системи.

Розгорнутий аналіз вже доступний на пратформі сталого агробізнесу SAF.

Чому цей документ важливий?

Цей Технічний регламент встановлює вимоги до природного газу, зокрема біометану, який вводиться в обіг, надається на ринку та транспортується газотранспортною системою України, розподіляється системами Оператора газорозподільних систем, закачується/відбирається до/з підземних сховищ газу Оператора підземних сховищ газу, зріджується та регазифікується установками LNG. Дія цього Технічного регламенту не поширюється на стиснений природний газ та синтетичні гази.

Загалом ми порівняли вимоги, що містяться в Кодексах ГТС та ГРМ, пропонованому Технічному регламенті, а також у стандарті ДСТУ EN 16726:19. Дивіться таблицю.

Огляд проєкту постанови Кабміну «Про затвердження Технічного регламенту природного газу»

Які висновки?

  • Пропонований Технічний регламент не погіршує умов доступу виробників біометану до газових мереж, оскільки не вводить більш жорстких вимог щодо фізико-хімічних показників газу, а за деякими показниками навіть вводить менш жорсткі норми.
  • Більшість показників, що встановлює регламент, відповідають вимогам європейського стандарту EN 16726.
  • Цей регламент доповнює вимоги Кодексів ГТС та ГРМ, зокрема щодо біометану, а також заповнює певну нормативну прогалину, що виникла після припинення дії в 2022 році стандарту ГОСТ 5542-87 «Гази горючі природні для промислового та комунально-побутового призначення. Технічні умови».

Дізнавайтеся більше за посиланням: https://saf.org.ua/news/1903/.

Щиро дякуємо розробникам Технічного регламенту, зокрема команді Міністерства енергетики України та іншим причетним відомствам, за якісний документ, що враховує інтереси виробників біометану.


Нагадаємо, що UABIO є партнером платформи сталого агробізнесу SAF.

SAF – це комунікаційний майданчик, який об’єднує стейкхолдерів у галузі агробізнесу та спрямований на встановлення потужних зв’язків між гравцями ринку та запровадження сталих підходів у сільському господарстві. Для цієї платформи наша команда готує перевірену фахову інформацію щодо сектору біоенергетики.