Виокремили з коментаря для 5 каналу ключові моменти.

Будемо вдячні за підтримку і поширення важливих думок щодо ситуації в енергетиці.

Що можуть зробити люди самі?

На жаль, небагато. Проте у приватних будинках можна встановити сонячні панелі. За можливості варто мати резервні генератори, які братимуть на себе частину навантаження.

Що може зробити енергосистема?

Короткостроково

Держава може зробити значно більше. Найперше, мова про розподілену газову генерацію. Це газопоршневі та газотурбінні установки, які досить швидко можна встановлювати. Головне, щоб вони були виготовлені. У виробників є певний ліміт. Тому все, що є на світових складах, потрібно закуповувати і встановлювати. Якщо це вже виготовлене обладнання, то за пів року їх можна встигнути привезти, встановити та запустити.

Якщо ми встигнемо на основних котельнях міст встановити таке обладнання, яке віддаватиме свою електрику котельням, насосам централізованого теплопостачання, ми вбережемо виробництво теплової енергії.

В Україні наразі працює проєкт американського уряду USAID ESP, який вже подарував Україні понад 100 газопоршневих машин контейнерного типу. І їх досить активно будують та встановлюються.

Запит України величезний на сьогодні, ми найбільший споживач цього обладнання у світі.

Довгостроково

На жаль, нічого більше до початку цього опалювального сезону ми не встигнемо. Але потрібно розуміти, що у подальшому буде наступний опалювальний сезон. Електростанції будуються півтора-два роки.

Тобто, якщо ми зараз розпочнемо будівництво інших типів електростанцій та газопоршневих і газотурбінних установок під замовлення. То це вже підготовка до наступного опалювального сезону, і цим потрібно займатися.

Тут ми можемо встигнути побудувати ТЕЦ та ТЕС на твердій біомасі, на біогазі, газопоршневі та газотурбінні установки.

У чому перевага таких систем?

Перевага цього газопоршневих машин у тому, що вони будуть нам потрібні не тільки у цей критичний момент. Це машини, які після війни виконуватимуть роль маневрової генерації.

Розбудовуватиметься сонячна та вітрова енергетика, а для того, щоб регулювати цю систему, нам потрібна маневрова газова генерація, яка швидко зупиняється, коли потрібно. Ми і до вторгнення потребували такої генерації. І зараз активно її нарощуємо.

Президент оголосив про встановлення 1 ГВт генерації до кінця року — ми десятками років хотіли зробити це, тому, якщо вдасться хоча б половину, це буде велике досягнення.

Також у відео:
  • Про досягнення біоенергетики у виробництві електроенергії та тепла за останні 10 років;
  • Про перспективи українського біометану та розвиток як енергетики, так і сільського господарства.

Зберігайте і завжди раді дискусії!