Як і обіцяли публікуємо розширений аналіз нещодавно ухваленого закону.

Нагадаємо, ухвалений законопроєкт передбачає запровадження обов’язкової частки вмісту рідкого біопалива (біокомпонентів) в обсягах бензинів автомобільних. Матеріал вже доступний на платформі SAF.

Аналіз закону щодо обов'язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту вже на SAF

Тож, зупинимося на ключових моментах:

Із 1 травня 2025 року вміст рідкого біопалива має становити не менше як 5 відсотків (об’ємних) за абсолютної похибки визначення ± 1 відсоток.

Це стосується всіх обсягів бензинів автомобільних, що відпускаються з місць оптової торгівлі пальним, місць роздрібної торгівлі пальним, крім:

  • бензинів з октановим числом 98 і вище,
  • бензинів, що поставляються для потреб Міністерства оборони України, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного матеріального резерву, та для створення мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів.

Суб’єктам господарювання, які здійснюють виробництво та/або імпорт пального та/або здійснюють оптову торгівлю пальним, надано право додавати рідке біопаливо до палива моторного та палива моторного альтернативного в обсягах, що відповідають вимогам нормативних та нормативно правових актів.

Особливості процедури:

Це може здійснюватися на підставі виданих ліцензій на право виробництва пального та оптової торгівлі пальним. При цьому застосовується обмеження, щоб загальна місткість розташованих ємностей (резервуарів), що використовуються для зберігання пального, становила не менше 1500 кубічних метрів, а суб’єкт господарювання, який на підставі відповідної ліцензії здійснює таку діяльність, має бути власником акредитованої випробувальної лабораторії або укласти договір з акредитованою випробувальною лабораторією щодо визначення показників якості пального.

На кожну партію палива моторного та/або палива моторного альтернативного з вмістом рідкого біопалива (біокомпонентів) за результатами випробування в акредитованій випробувальній лабораторії складається документ про якість такого палива (паспорт якості).

Для бензинів автомобільних, імпортованих на територію України чи вироблених в Україні без вмісту нормативно визначеної обов’язкової частки рідкого біопалива (біокомпонентів) або з недостатньою кількістю рідкого біопалива, рідке біопаливо для дотримання обов’язкової частки додається суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність з виробництва та/або імпорту пального та/або здійснюють оптову торгівлю пальним на митній території України.

Технічні характеристики рідкого біопалива, палива моторного та палива моторного альтернативного мають відповідати вимогам технічних регламентів, гармонізованих європейських стандартів та інших нормативно-правових актів.

Недотримання вимог щодо відпуску бензинів з вмістом обов’язкової частки рідкого біопалива та несвоєчасне або неподання інформації щодо вмісту рідкого біопалива (біокомпонентів) у обсягах відпуску палива віднесено до правопорушень, за які передбачено штрафи.

Рідке біопаливо, що враховується для дотримання обов’язкової частки, з 1 червня 2025 року має відповідати критеріям сталості. Детально про це читайте на SAF.

Публікація доступна як українською, так і англійською мовами.

Дякуємо нашій юристці Анні Пастух за підготовку матеріалу.

Детальніше про це читайте на платформі SAF: https://saf.org.ua/news/1963/.


Нагадаємо, що UABIO є партнером платформи сталого агробізнесу SAF.

SAF – це комунікаційний майданчик, який об’єднує стейкхолдерів у галузі агробізнесу та спрямований на встановлення потужних зв’язків між гравцями ринку та запровадження сталих підходів у сільському господарстві. Для цієї платформи наша команда готує перевірену фахову інформацію щодо сектору біоенергетики.

Залишайте реакції, щоб ми залишалися у вашій стрічці