Для платформи SAF ми підготували цікавий матеріал про документ ініціативної групи Gas for Climate (GfC). У ньому наголошується, що інтеграція електроенергії, відновлюваних і низьковуглецевих газів, а також технології захоплення CO2 стануть ключем до безпечної, доступної та стійкої енергетичної системи.

Інтегрована енергетична система та роль біометану в ній

Найбільш цікавим з точки зору біоенергетики є саме біометан. Тому хочемо детальніше висвітлити позицію цієї авторитетної організації.

Бачення майбутнього біометану

  • GfC наголошує на ролі біометану як відновлюваного та доступного газу, який сумісний з наявною газовою мережею і є ключовим рішенням для диверсифікації та відмови від імпорту російської енергії.
  • Організація закликає до встановлення обов’язкової цілі: щонайменше 11% газу, спожитого в ЄС до 2030 року, мають становити біометан або відновлюваний водень.
  • GfC також оцінила сировинний потенціал для виробництва біометану: вирощування покривних/проміжних культур є надзвичайно важливим для досягнення виробничого потенціалу в 35 млрд кубометрів та подальшого нарощування потенціалу.
  • Технології газифікації (піро-газифікація та гідротермальна газифікація) також мають великий потенціал для виробництва, але потребують підтримки для подальшого масштабування.

Кроки ЄС

  • У межах Плану REPowerEU Європейська комісія опублікувала План дій з біометану, що визначає заходи для стимулювання окремих дій та масштабування виробництва і споживання біометану. План рекомендує державам-членам розробити стратегії біометану.
  • На сьогодні План REPowerEU встановлює ціль замінити 35 млрд кубометрів російського природного газу біометаном. Для диверсифікації імпорту енергії Європейська комісія зосередила увагу на біометані.
  • Європейська комісія підтримала оновлення стандарту якості газу CEN (Європейський комітет зі стандартизації), щоб забезпечити транскордонний обіг біометану. Додатково вже створено Союзну базу даних для біопалив, щоб забезпечити єдине зарахування і надійний облік обсягів.

Рекомендації від GfC щодо подальшого розвитку сектору

  • Оцінити через національні енергетичні та кліматичні плани біометанові стратегії держав-членів, щоб визначити, чи відповідають вони цілі 35 млрд кубометрів до 2030 року.
  • Продовжити роботу через Біометанове промислове партнерство (BIP) для забезпечення обміну кращими практиками між державами-членами. Це призведе до підвищення амбіцій щодо виробництва біометану та розвитку сировинного потенціалу.
  • Надати чіткі вказівки щодо визначень проміжного вирощування енергетичних рослин, а також покинутих, маргінальних та деградованих земель. Це дасть впевненість ринку щодо розвитку цих потоків сировини.
  • Забезпечити відкритий доступ до інфраструктури, де оператори біометанових установок матимуть право підключати та закачувати своє виробництво безпосередньо в мережу, що забезпечить безпечний відбір для операторів установок. ЄК повинна забезпечити, щоб держави-члени запровадили політику «права на закачування» для біометану.

Читайте повний матеріал на платформі SAF.


Нагадаємо, що UABIO є партнером платформи сталого агробізнесу SAF.

SAF – це комунікаційний майданчик, який об’єднує стейкхолдерів у галузі агробізнесу та спрямований на встановлення потужних зв’язків між гравцями ринку та запровадження сталих підходів у сільському господарстві. Для цієї платформи наша команда готує перевірену фахову інформацію щодо сектору біоенергетики.