Продовжуємо ділитися актуальною статистикою European Biogas Association. Наразі біометанові заводи є в 22 країнах Європи. Країни, що мають найбільше зростання виробництва біометану у 2021 році: Франція, Данія і Німеччина.

Франція

Біометановий ринок Франції за останні п’ять років зростає найбільше. У 2021 році виробництво біометану зросло на 2 130 ГВт•год. Наразі у Франції 1149 проєктів перебувають на різних стадіях розробки.

Данія

У 2021 році у Данії загальне виробництво біогазу та біометану досягло чверті від споживання природного газу. Виробництво біометану у Данії зросло на 1 642 ГВт•год. Варто зазначити, що до вересня 2022 року Данія замістила біометаном вже 29,7% споживання природного газу.

Німеччина

Лідером з виробництва біометану у 2021 році залишалася Німеччина. Держава збільшила річне виробництво на 1 553 ГВт•год.

Данія, Швеція, Норвегія та Естонія на сьогодні виробляють більше біометану, ніж біогазу. А такі країни як Франція, Нідерланди, Італія, Швейцарія та Велика Британія вже близькі до цього.

Очікується, що Італія запустить значну кількість нових заводів у 2022 році. Бельгія (Фландрія) та Естонія розпочали виробництво біометану у 2018 році, Чеська Республіка ввела в експлуатацію свої перші два заводи у 2019 році.

Протягом 2020 року Ірландія, Латвія та валлонська частина Бельгії також подали перший біометан у газові мережі. Словаччина виробила перші обсяги біометану в лютому 2022 року.

Шляхи постачання біометану різні.

В Австрії, Данії, Франції, Нідерландах, Іспанії, Великій Британії біометанові заводи під’єднуються переважно до розподільних газових мереж.

В Італії переважно будуються великі біометанові заводи, які підключаються до транспортних газових мереж (ГТС). Велика роль ГТС у Німеччині. У скандинавських країнах (Норвегія, Швеція, Фінляндія) газові мережі нерозвинені, тому біометанові заводи працюють переважно в автономному режимі.

Використовуються сільськогосподарські відходи та вторинні продукти.Аграрні відходи та вторинні продукти широко використовуються у таких країнах як Данія, Греція, Люксембург, Кіпр. Силос кукурудзи традиційно використовується в Німеччині, а також у таких країнах як Хорватія, Сербія, Словаччина.

Також використовуються як сировина тверді побутові і промислові відходи, а також стічні води.

Біометан виробляється із твердих побутових і промислових відходів, побутових і промислових стічних вод у Німеччині, Бельгії, Норвегії, Польщі, Швеції та Україні (жом цукрових буряків).


Зображення: euractiv.

Діаграми: EBA.