17 жовтня у Відні під час конференції IEA Bioenergy «Технологічні досягнення в рідкому біопаливі та відновлюваному газі» близько 500 експертів з усього світу долучилися до дискусії щодо розширення виробництва екологічно чистого біогазу та передового біопалива загалом.

Пол Беннетт, голова IEA Bioenergy, про біометан

Тому вважаємо за необхідне поділитися деякими із озвучених думок. Доктор Пол Беннетт, голова IEA Bioenergy, наголошує на великому потенціалі біометану та відсутності конкуренції за землю для розширення біометану.

  • «Розширення використання біометану є потужним інструментом для заміщення імпорту газу. З цінами на природний газ вище 100 євро/МВт•год конкурентоспроможність біометану значно покращилася. Біометан забезпечує локальні рішення для відходів, запобігає викидам метану та аміаку, і – що дуже важливо – він забезпечує альтернативу синтетичним добривам, які значною мірою залежать від викопного газу».
  • «Нам потрібна надійна, доступна та екологічно чиста енергія в Європі. Немає сенсу протиставляти енергію та продовольство одне одному. Вони взаємозалежні, як це зрозуміло з питання виробництва добрив. Однак нам терміново потрібен легший доступ для виробників біометану до мережі природного газу та швидке впровадження узгоджених  нормативів для гарантій походження. Це дасть ясність і визначеність для фермерів, переробників відходів та нових інвесторів».

Нагадаємо, у березні 2022 року Європейська комісія проголосила амбітну мету подвоїти виробництво біометану до 35 мільярдів м³ до 2030 року у своїй програмі енергетичної політики «REPowerEU». 

Основна перевага виробництва біометану полягає в тому, що його можна виробляти з місцевих ресурсів і одразу подавати в наявну інфраструктуру. Також немає конкуренції за землю для розширення виробництва біометану. Це зменшує залежність від імпорту енергоносіїв, особливо з Росії.

Біометан також є екологічно чистим джерелом енергії, оскільки він замінює викопне паливо та запобігає викидам метану – парникового газу – який інакше виділився б під час зберігання гною або під час розкладання органічних відходів. Крім того, біогенний CO2, що утворюється під час модернізації біогазу, можна легко відокремити та уловити або повторно використати, наприклад, у харчовій промисловості.

Крім того, анаеробне зброджування має побічний продукт дигестату, який можна використовувати для виробництва біодобрива. Це може замінити синтетичні добрива, виробництво яких потребувало б великої кількості природного газу. 👉Фактично близько 70 відсотків європейських виробників добрив наразі скоротили або припинили виробництво через високі ціни на газ. Тому добрива є дефіцитними та дорогими, а їх дефіцит може призвести до великих втрат урожаю.

Сировина

З 2024 року країни-члени ЄС повинні будуть збирати свої органічні відходи окремо, що сприятиме подальшому прискоренню виробництва біогазу та біометану та енергетичному переходу загалом. 

Таким чином, очікується, що виробництво біометану розширюватиметься переважно за рахунок біогенних відходів і залишків, таких як тверді побутові відходи, промислові залишки, гній, солома та залишки від управління ландшафтами.

Варто також розглянути культури, які не вимагають додаткового землекористування, такі як проміжні культури. Вони є є хорошою сільськогосподарською практикою, оскільки покращують стан ґрунту та зменшують ерозію.


Джерело: IEA Bioenergy.