Danone Lunarp у Швеції переходить зі зрідженого нафтового газу (LPG) на біомасу.

Завод Danone Lunnarp розташований в Остерлені, Швеція, і наразі є одним із великим підприємств, що відмовляється від викопних палив на користь біоенергетики.

У співпраці з Adven Group, провідним постачальником рішень для енергетики та водопостачання в країнах Північної Європи та Балтії, Danone Lunarp перейде зі зрідженого газу на біомасу для забезпечення енергією своїх технологічних процесів.

Перехід від зрідженого газу на біомасу базується на адаптованому проєкті, за допомогою якого вже наявна інфраструктура буде використана повторно.

Котельня буде збережена, проте газовий котел замінять. Проєкт запустять вже у 2023 році.

Danone Lunarp у Швеції переходить зі зрідженого газу на біомасу.

Про компанію

Підприємство в Лунарпі з’явилося ще у 1960-х як традиційний молокозавод. У 2010 році воно стало частиною компанії Danone, одним із світових лідерів у сфері молочної та харчової промисловості. Наразі тут 140 співробітників, які виробляють рослинний асортимент компанії із своїм флагманом — пробіотичним фруктово-ягідним напоєм Proviva.

Зміни клімату

У 2019 році Danone Lunnarp перейшов на 100% відновлювану електроенергію. Після запуску проєкту, за оцінками фахівців, Danone Lunnarp досягне щонайменше 75-відсоткового скорочення викидів парникових газів (ПГ) від свого молокозаводу Österlen, порівняно з наявною ситуацією. Проте компанія прагне повністю відмовитися від викопного палива вже у 2025 році.

Весь Danone активно бере участь у боротьбі зі змінами клімату протягом багатьох років і нещодавно отримала потрійний рейтинг від міжнародної некомерційної організації Carbon Disclosure Project (CDP) за свою роботу.

У планах — досягти нейтральних викидів вуглекислого газу (CO2) не пізніше 2050 року.

Джерела фінансування

Частково проєкт фінансується Шведським агентством з охорони навколишнього середовища через Klimatklivet (Climate Step) та державну інвестиційну програму підтримки технологій майбутнього без використання викопних палив.

У компанії впевнені, що, окрім внеску в екологію, це фінансово вигідна інвестиція.


Джерело: Bioenergy International.