Георгій Гелетуха

Публікуємо актуальне інтерв’ю “Біометаном аграрного походження можна замінити до 20 млрд. кубів природного газу” голови правління Біоенергетичної асоціації України Георгія Гелетухи для онлайн видання Grow How.

Експерт розповів, що відомо про чотири електростанції, які були окуповані чи пошкоджені: у Волновасі, Маріуполі, Херсоні та Чернігові. Сонячні та вітрові станції зосередилися на Півдні біля берегів Чорного та Азовського морів, де більше сонця і вітру. А біоенергетичні об’єкти розташовані по всій країні, тому значно менше постраждали від окупації та бойових дій. Відновлювана децентралізована та збалансована енергетична система — надзвичайно важлива сьогодні. Біоенергетика тут один із ключових секторів. Більше інформації про це читайте у повній версії інтерв’ю.

  • Є прогнози, що ціна на газ буде висока. З європейського ринку піде російський газ. Без нього вести природне паливо танкерами з Америки дуже недешево. І ціна буде висока. А ще країни Азії, зокрема, Китай після чергового ковіду буде відроджуватися і скуповувати природній газ, що є в світі. І ціни підуть в гору. Є такі прогнози, що ще 3-5 років ціни на газ будуть високими. Відповідно це стимулює промислових і комерційних споживачів. Для біомаси — позитив, бо на неї буде попит для заміщення такого дорогого газу.
  • Прогнозую, що протягом кількох років буде підрівнювання цін між газом для населення та промисловості. Підніматимуть ціну, а бідним верствам населення будуть доплачувати через пряму монетизовану субсидію. І це теж буде підвищувати попит на біомасу.
  • Замінити до 20 млрд кубів природного газу можливо за рахунок біометану! Перед війною Україна споживала десь 30 млрд куб. м — 20 млрд куб. м власне видобування і 10 млрд куб. м було імпортного газу. Якщо ми виробимо 20 млрд куб. м біометану, то він може повністю замістити імпорт природного газу, який у нас був у довоєнний час і ще 10 млрд куб. м може бути експортовано.
  • В Україні ж зараз відновлювальні джерела енергії становлять 11%. На 2030 рік має бути 27%. З цих 11% десь біля 75% — це біомаса, а 25% — гідро, сонце, вітер, тобто всі інші разом. Якщо будемо виконувати цілі, які уряд поставив, то це як мінімум подвоєння використання біоенергетики.
  • Всі біогазові установки, які зараз працюють на виробництво електроенергії, хочуть перейти на біометан. Це той самий біогаз, доведений до якості природного газу. В біогазі є 60% метану і 40% СО2. Якщо відділимо вуглекислий газ від метану і залишиться 95-96% біометан, то його вже можна закачувати в газопроводи. Зараз найбільш перспективна тема.
  • Україна — аграрна держава. Велику частку зерна продає на експорт. Довоєнні цифри свідчать, що з України експортували до 50 млн тонн зерна. Потім купуємо за ці гроші той газ, якого нам не вистачає. 2-3 роки тому так робити було розумно. Ціни на зерно — досить високі, ціни на газ — досить низькі. Продавши зерно, закуповували спокійно весь газ, який потрібен.
  • Що відбулося у цьому році? Ціни на зерно піднялися в 1,5 рази максимум. З 200 дол. США до 300. А ціни на газ підняли умовно в 10 разів. Продавши зерно, яке вирощуємо на експорт, можемо купити газу в 7 разів менше, ніж було 2-3 роки назад. Виникає питання, а навіщо вам такий бізнес: продавати дешево зерно, а потім дорого купувати газ?
  • А чи не краще тут всередині виробляти газ у вигляді біометану, чи заміщати його спалюванням біомаси? Чи взагалі вирощувати енергетичні рослини: вербу, тополю, міскантус і спалювати. При такій ціновій диспропорції як зараз, значно вигідніше займатися заміщенням цього дорогого газу будь-якими видами біомаси. Навіть вигідніше замість зерна пшениці і кукурудзи, виростити силос кукурудзи і пустити його на біометан. І дохід для аграрія просто від вирощування силосу виходить більший, ніж при вирощуванні зерна пшениці і кукурудзи. Такі висновки економічні виходять.

Радимо прочитати все інтерв’ю.


Джерело: Інтерв’ю Георгія Гелетухи “Біометаном аграрного походження можна замінити до 20 млрд. кубів природного газу”: https://bit.ly/3KxzOdG.