16 лютого відбулася велика комбінована нарада “Розвиток виробництва біогазу/біометану на території Кіровоградської області”. Це спільна ініціатива Міністерства аграрної політики та продовольства України, влади Кіровоградщини та нашої команди з метою поширення знань і досвіду реалізації проєктів з виробництва відновлюваних газів для енергетичних потреб. 

У заході взяли участь заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня, перший заступник начальника Кіровоградської обласної військової адміністрації Павло Конопко, голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха та члени UABIO, а також представники Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати України, департаменту агропромислового розвитку облвійськадміністрації, сільськогосподарських підприємств.

“Приємно, що регіони виступають із такими серйозними ініціативами щодо виробництва біогазу та біометану. Мінагрополітики розуміє важливість аграрного сектору як основного постачальника сировини у виробництві відновлюваних газів. Ті, хто займається виробництвом біогазу, мають набагато більший заробіток на гектар, ніж просто виробництво і продаж зерна”,— наголосив Віталій Головня.

У свою чергу, Павло Конопко розповів, що ще у 2017 році, готуючись до конференції IRENA, делегація Держенергоефективності зафіксувала дані про потенціал біогазу 1 млрд м3.

“Це еквівалент 3,5 млн Гкал термічної енергії. А це становить 1,2 млрд КВт•год електричної енергії. Такий обсяг — близько 10 відсотків енергогенерації країни. На сьогодні ці показники, очевидно, вищі”, — додав очільник Кіровоградської ОВА.

Георгій Гелетуха розповів про нову методолоію оцінки потенціалу біогазу та біометану в Україні.

“Ми стали порівнювати потенціал виробництва біометану в Україні (10 млрд м3, які ми вирахували) з оцінками Німеччини, Франції. Ми були здивовані, бо вони показують значно вищий потенціал — понад 20 млрд м3 біометану. Ми розібралися і вявили, що іноземні фахівці враховують біогаз з покривних культур, які вирощують між двома основними культурами”, — розповів голова правління Біоенергетичної асоціації України.

Експерт Біоенергетичної асоціації Петро Кучерук наголосив на важливості вибору сировини для біометанових проєктів.

“Важливо, розглядаючи проєкт виробництва біометану та його експорт — тобто продаж гарантій походження у країни ЄС, ознайомитися з директивою RED II, додатком 9, де перелічені види сировини з подвійним заліком енергії. Тобто компанія, коли купує таку сировину, то свої зобов’язання щодо скорочення використання викопних палив виконує вдвічі швидше”, — зазначив він.

Заступник генерального директора агрохолдингу “Галс Агро” Олег Рябов розповів про важливість підготовки перед будівництвом біогазового комплексу.

“Обов’язкові кроки перед ухваленням рішення про будівництво біогазового заводу — визначити потужність, сировину, що вироблятиметься, як споживатиметься чи продаватиметься. І це не гарантує відсутність проблем під час реалізації проєкту. Проте, якщо ці кроки не здійснити, то проблеми гарантовано будуть”, — наголосив він.

Практичну доповіть, засновану на реальному досвіді, представив Григорій Мазур.

“Одна із найпродуктивніших технологій у біогазових проєктах — це технологія гідравлічного рекактора. Вона передбачає найменшу електричну потужність для власних потреб установки”,наголосив експерт.  

Григорій Мазур розповів про біогазовий комплекс потужністю 5,5 МВт, який вже працює в Україні. Захишаємо відео.

Презентації експертів

Програма заходу


Дякуємо усім учасникам!