В інтерв’ю для ресурсу “Енергореформа” голова правління UABIO Георгій Гелетуха озвучив важливі аргументи, чому саме біометан, а не «зелений» водень.

“Як тільки у Європі побачили перші кроки України зі створення ринку біометану, до нас одразу звернулися дві потужні європейські енергокомпанії, зокрема німецька RWE, і сказали, що вже зацікавлені купувати наш біометан!” – зазначив голова правління Біоенергетичної асоціації України.

Нагадаємо, запровадження ринку біометану – стратегічно важливий напрям роботи UABIO. Наразі за активної участі Асоціації розроблений законопроєкт.

У разі успішного ухвалення законопроєкту та подальшого будівництва першого біометанового заводу, який продаватиме біометан за кордон, ми отримаємо біометановий бум і матимемо чималий ринок у Європі. На цьому етапі перспектива полягає в експорті.

Біометан – це класична WIN-WIN ситуація! Грошей у держави не просимо, робочі місця створимо, попит на продукцію є, мережу завантажимо.

Георгій Гелетуха

Ключові думки

  • Ми — лідери в Європі за обсягами біомаси, а за вартістю можемо запропонувати найдешевшу сировину для виробництва біометану. Вартість «зеленого» водню втричі вище, ніж біометану. Його оцінюють у доларах за кілограм, так от ця ціна становить приблизно 6-7 доларів за кілограм, і якщо перевести в порівнювані одиниці, то він дорожчий утричі.
  • Український потенціал біометану на рік – 8 млрд куб. м. Це 25% газу, який ми споживаємо.
  • Біометан можна отримувати практично з усіх відходів сільського господарства, які зараз, якщо й переробляються, то в дуже незначних обсягах.
  • Типова вартість біогазових проєктів – приблизно 3 тис. євро на 1 кВт електричної потужності.
  • Біометан абсолютно готовий для закачування в мережу та не потребує вкладень у зміну газової інфраструктури.
  • Треба це узаконити, а також створити реєстр обліку біометану, аби мати гарантію його походження, а в трубу під його виглядом не закачувався природній газ. Без неї юридично біометан не стане біометаном.
  • Так, декарбонізована енергія дорожча за традиційну, але в Європі великий попит на відновлювані гази. Вони є одним із компонентів Green Deal, а на своїй території європейські країни не встигнуть виробити стільки відновлюваних газів. Їх цікавить експорт з інших країн. Україна може виробити цей біометан!

Джерело: Інтерв’ю Георгія Гелетухи “Розвиток біометану – це класична win-win ситуація”: https://bit.ly/3z936HS.