10 листопада 2021 року Біоенергетична асоціація України спільно з проєктом BIOFIT провела онлайн-семінар «Біометан: передача технологій, законодавства та найкращих практик Європейського досвіду». Ця подія стала другою у межах серії вебінарів «Підтримка біоенергетичного дооснащення енергетичного сектору України».

Головною метою серії онлайн-семінарів є сприяння співпраці та обміну досвідом між європейською промисловістю та гравцями приватного сектору із зацікавленими сторонами з промисловості, державного та наукового секторів в Україні задля підвищення рівня розвитку біоенергетики. 

BIOFIT-webinar-10-november

До події долучилося близько 150 учасників, що представляють різні групи зацікавлених сторін: представники бізнесу, аграрних та енергетичних компаній, фінансових установ, освіти, місцевих органів влади та територіальних громад, науково-дослідних установ, профільних асоціацій та інші. 

Нагадаємо, метою проєкту BIOFIT є сприяння впровадженню біоенергетичного дооснащення у таких п’яти галузях промисловості: біопаливо першого покоління, целюлоза та папір, нафтопереробні заводи, станції на викопному паливі для виробництва електричної та /або теплової енергії. 

Під час вебінару на тему підтримки ринкового впровадження біометанових проєктів в Україні сім спікерів поділилися досвідом та знаннями з українською аудиторією. Маноліс Карампініс, науковий співробітник Центру досліджень і технологій Hellas – CERTH, коротко представив проєкт BIOFIT і підкреслив, що політична доцільність природного газу як перехідного палива в Європі зростає, що також відкриває можливості для відновлюваних газів, таких як біометан і зелений водень.

Георгій Гелетуха, голова правління Біоенергетичної асоціації України (UABIO), розповів про великі перспективи виробництва біометану в Україні з огляду на доступність сировини. Ухвалення національного закону про біометан є позитивним та вчасним – Президент України  підписав документ напередодні вебінару. UABIO активно підтримує розвиток сектору, беручи участь у супутніх проєктах: проєкті H2020 REGATRACE щодо створення ефективної торговельної системи на основі видачі та торгівлі гарантій походження для біометану/відновлюваних газів (GoO) та проєкті, що фінансується ЄБРР щодо зонування біометанових станцій, а саме розміщення з урахуванням доступності сировини та підключення до газотранспортної і розподільної мережі України.

Дірк Бонс, керівник відділу «Відновлювані гази» (Fachverband BIOGAS) Німецької біогазової асоціації, презентував огляд сектору біогазу та біометану в Німеччині, який, незважаючи на насиченість, залишається найбільшим у Європі. У результаті були розроблені різні концепції роботи операторів і бізнес-моделі для біометану, а його використання як транспортного палива у вигляді біостисненого природного газу в легкових автомобілях і легких фургонах стає все більш популярним. Очікується, що в майбутньому ринок транспортного палива переважно буде використовувати зріджений біометан для перевезень важких вантажів і морських або внутрішніх водних шляхів. Розвиток подій залежить від політичних рішень – RED II (Директиви з розвитку ВДЕ) та пакету Fit-for-55, які надають великі можливості для торгівлі сертифікатами скорочення викидів ПГ від виробництва біометану.

Відеозапис події

Домінік Рутц, керівник відділу біоенергетики та біоекономіки компанії WIP Renewable Energies, представив проект DiBiCoo, який має на меті сприяння співпраці між європейськими біогазовими галузями та зацікавленими сторонами з ринків, що розвиваються. Незважаючи на те, що демонстраційна діяльність проєкту зосереджена на неєвропейських країнах, більшість результатів проєкту доступні та можуть бути корисними українським зацікавленим сторонам – Платформа підбору біогазу та газифікації, навчальні поїздки, навчальні курси та вебінари.

Майкл Бейл, заступник керівника відділу технологій біоенергетичних систем Інституту економіки енергетики імені Фраунгофера та енергетичних систем IEE, зосередився на технічних аспектах покращення якості біогазу. П’ять різних технологічних методів вважаються найсучаснішими та мають відповідну частку ринку в Німеччині та в усьому світі: адсорбція під тиском, водний скрубер, фізична абсорбція органічними розчинниками, хімічна абсорбція органічними розчинниками та мембранний поділ під високим тиском. Представлено оцінку характеристик та ефективності кожного методу з точки зору потреби в енергії та воді, втрат метану, вимог до десульфурації біогазу та інших вимог. Варто зазначити, що не існує єдиної технології, яка підходить для кожного типу проєкту. Крім того, були представлені ключові моменти, що стосуються скорочення викидів за рахунок обробки бідного газу, та актуальні вимоги до закачування в мережу. 

Дві фінальні презентації вебінару були  виконані доповідачами, які репрезентують великих європейських постачальників технологій та послуг для біогазових / біометанових установок.

Олексій Мозговий, менеджер з розвитку бізнесу компанії PlanET Biogastechnik, представив рекомендації щодо виробництва біометану, різної потужності та адаптації до різних умов. Спікер також коротко розповів про різні бізнес-концепції, які можуть бути запроваджені в проєктах біометанових заводів, і наголосив, що біометан також може бути використаний у виробництві відновлюваного водню шляхом реформування біогазу (замість природного газу).

Менеджер з міжнародних продажів Володимир Богатов розповів про досвід компанії WELTEC BIOPOWER, яка цього року відзначає 20-річчя. Він презентував чотири приклади рекомендацій від компанії в Європі відповідно до різних типів субстратів, що використовуються, виробничих потужностей та кінцевого використання виробленого біометану.

Онлайн-семінар завершився короткою панельною дискусією, під час якої спікери відповідали на запитання та коментарі аудиторії. У результаті можемо зробити висновок, що останні зміни в законодавстві України у поєднанні з великою кількістю ресурсів біомаси є хорошими базовими умовами для створення живого ринку біометану, який може задовольнити як внутрішній, так і європейський попит на відновлювані гази.

Програма семінару та всі презентації доступні за посиланням.


Проєкт BIOFIT отримав фінансування від програми досліджень та інновацій Європейського Союзу “Горизонт 2020” за грантовою угодою № 817999Цей документ та презентації доповідачів відображають лише погляди авторів. Європейське виконавче агентство з питань клімату, інфраструктури та навколишнього середовища (CINEA) не несе відповідальності за будь-яке використання інформації, що міститься у цьому документі.