Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує відхилити законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії (реєстраційний №2946).

Відповідне рішення було прийняте на засіданні 5 червня. При поясненні основних причин рішення, комітет ссилався на досвід країн ЄС стосовно твердих побутових відходів, який ніби-то свідчить свідчить про високі ризики забруднення навколишнього середовища, витратність цього виду генерації електроенергії, тому її стимулювання не дасть можливості розвивати виробництво дешевої електроенергії після закінчення строку дії “зеленого” тарифу.

Дане рішення комітету голова правління Біоенергетичної асоціації України (БАУ) Георгій Гелетуха називає хибним.

“Сучасне сміттєспалювання – екологічно безпечна і широко розповсюджена в світі та Європі технологія. “Страшилки” про екологічну загрозу сміттєспалювання всі країни залишили в далекому минулому. Це обговорювалось там понад 20 років тому, і технології, які використовуються відтоді, гарантують забезпечення всіх жорстких екологічних норм в країнах ЄС, в тому числі стосовно концентрації діоксинів у димових газах. Навпаки, ця технологія має ряд суттєвих екологічних переваг в порівнянні із захороненням твердих побутових відходів на звалищах і полігонах, яке домінує на сьогоднішній день в Україні”, прокоментував він позицію комітету.

“Вважаю таке рішення комітету з питань екологіі хибним. До речі, питання “зеленого” тарифу для електроенергіі з побутових відходів лише одне із 8, які підіймаються в цьому законопроекті. Інші стосуються технологій виробництва електроенергії з чистої біомаси і біогазу, які завдяки рекомендації комітету також не отримають необхідної підтримки. Хоча їх екологічність не викликає ніякого сумніву взагалі”, наголошує Георгій Гелетуха.

За матеріалами проталу “Українська енергетика”