Лист №548 Біоенергетичної асоціації України

Потужності енергогенерації на біомасі – це джерело безперебійного та більш дешевого теплозабезпечення для багатьох громад, особливо в опалювальні періоди. ТЕС (теплоелектростанції) на біомасі працюють у рівному цілодобовому графіку навантаження протягом всього року, є прогнозованими у виробітку енергії та можуть бути використані як балансуючі потужності. 

Основними негативними факторами, що впливають на стабільність роботи електростанцій на біомасі, є:

  • різке зростання цін на дров’яну сировину та тріску як у приватних постачальників, так і на аукціонах (приблизно 350%). Причиною цього є рекордне зростання цін на природний газ і вугілля.
  • неповна оплата ДП «Гарантований покупець» виробникам електричної енергії з біомаси за відпущену електроенергію (у середньому близько 75% за 2021 рік). Недоотриммання коштів для проєктів, що виробляють електричну енергію з біомаси, є критичним, оскільки тільки паливна/сировинна складова зазначених проєктів становить понад 60%.

Саме тому Біоенергетична асоціація України звернулася з офіційним листом до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, Керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака, Міністра енергетики України Германа Галущенка щодо розгляду можливості створення спеціалізованих аукціонів для закупівлі сировини для підприємств, що виробляють електроенергію та тепло із біомаси.

У разі ухвалення відповідного рішення енергогенеруючі компанії зможуть забезпечити стабільне постачання сировини на свої об’єкти на умовах справедливої конкуренції та за економічно виправданою ціною. 

Також копію листа отримали Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Руслан Магомедов, Голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець, Генеральний директор ТОВ «Українська Енергетична Біржа» Олександр Коваленко.


Позиція UABIO підготовлена, обговорена та узгоджена членами UABIO, які генерують понад 50% всієї енергії з біомаси та біогазу в Україні.