Розповідаємо про один із найбільших біометанових заводів у Європі у технологічному парку Іспанії. Біометановий завод розташований у технологічному парку Вальдемінгомез (Valdemingómez) у Мадриді (Іспанія), комплексі переробки відходів.

Біометановий завод в Іспанії

Комплекс має два заводи: Las Dehesas і La Paloma. І саме тут встановлене сучасне обладнання для збагачення газу до показників біометану, це дозволяє закачувати 6500 м3/год біометану в мережу, що є однією із найвищих потужностей у Європі.

Las Dehesas може переробляти 218 000 тонн на рік, 161 000 із них іде на виробництво біометану. La Paloma має середню потужність 151 000 тонн на рік, при цьому 108 175 використовується для виробництва біометану. Додаткові потужності спрямовуються на ТЕЦ для виробництва електроенергії.

Цей комплекс був першим, введеним в експлуатацію в Іспанії ще у 2009 році, і він належить міській раді Мадрида. Саме місцева влада відповідає за збирання відходів, які надходять до 9 зброджувачів. Тут дві лінії сировини:

  • харчові відходи збираються окремо, оскільки минулого року система збору відходів була розширена на все місто (зокрема на харчові організації),
  • органічна фракція із загальних відходів, утилізована в центрі обробки відходів. Valdemingómez обслуговує весь Мадрид і сусідні міста Арганда і Рівас-Васіамадрід.

Центр забезпечує комплексне очищення, переробку відходів із пластику, паперу та скла та уловлювання метану із закритого полігону. Якість виробленого біометану навіть вище середніх показників природного газу в Іспанії, який переважно імпортується з Алжиру: концентрація CH4 вище 96%, CO2 нижче 1%, O2 нижче 0,4%.

Біометан закачується безпосередньо в мережу, при цьому один з магістральних трубопроводів проходить повз майданчик. Мадрид також забезпечує своїм газом весь процес збору відходів і більшість автобусного парку.Також тут є освітній центр, зона прийому відходів, процес сортування, два заводиіз переробки відходів, біометановий комплекс, модернізатор і додаткова установка з перетворення відходів в енергію, де спалюється непереробна фракція. Дигестат або компостується на місці, або використовується для підтримки рівня бактерій під час процесу.