Близько 40% енергії Україна досі змушена закуповувати за кордоном, зокрема у РФ — це пряма енергетична, а отже і політична, залежність від ворога. Про справжню ціну «дешевого» газу голова правління UABIO Георгій Гелетуха та член правління UABIO Константин Богатов у колонці «Три ціни на газ і одна на біопаливо» для Економічна правда.

Три ціни на газ і одна на біопаливо

Ви дізнаєтеся у статті про:

  • Кризу ринку енергоресурсів, зокрема природного газу;
  • наслідки Covid-19 для енергоринку;
  • провокації Російської Федерації, що впливає на стабільність ціноутворення та газопостачання до Європи загалом;
  • зростання попиту на біопаливо;
  • парадокс наявності в Україні трьох різних цін на газ: для населення – близько 8000 грн/1000 м3, для бюджетних установ – близько 16000 грн/1000 м3; для промислових і комерційних установ – ринкова, від 35000 грн/1000 м3 і вище.

У той же час:

Одна ціна на біомасу і біопалива. Наприклад:

  • вартість деревної тріски становить зараз 2500 грн/т,
  • вартість гранул з лушпиння соняшника — 6500 грн/т.

Через субсидування газу і величезний розрив між ринковою та актуальною ціною природного газу для населення і теплокомуненерго наразі біопаливо конкурентне тільки для промислових і комерційних установ. Надаючи населенню та бюджетним установам газ за субсидованою ціною (у три-п’ять разів нижче ринкової) влада створює картину відносно “дешевого” палива для кінцевого споживача.

Раціональне використання зовсім недешевого природного газу можливе вже сьогодні, за умови використання його для вироблення теплової енергії, лише там, де немає інших, альтернативних джерел. Альтернативні джерела, зокрема біомаса, є екологічно чистим видом палива, що сприяє значному зменшенню впливу на катастрофічні кліматичні зміни.


Джерело: Колонка Георгія Гелетухи та Костянтина Богатова “Три ціни на газ і одна на біопаливо”