16 лютого експерти Біоенергетичної асоціації України (UABIO) та Агенства з відновлюваної енергетики (АВЕ) Олександра Трибой та Семен Драгнєв представили проєкти AgroBioHeat та CERESiS Програми ЄС Горизонт 2020 на 12-й міжнародній виставці «АгроВесна. Зернові технології 2022» у Києві.

У виставці  взяли участь 350 компаній із 13 країн. З огляду на специфіку тематики зернових технологій на виставці було представлено різноманітні технічні рішення для елеваторів, зокрема теплогенератори та зерносушарки на біомасі AlvanBlanchKMZ Industries, ZEE GmbH (Zero Emission Energy), Agroservice-SV LTD, Berdyanskie zhatki PJSC, GRECO GROUP, DUNAYEVETSK FOUNDRY AND MECHANICAL PLANT, ECO-PROTECH GmbH, Agro-Industrial Technology Plant LLC, GRAIN INNOVATIVE TECHNOLOGIES LLC, Kyiv Elevator Equipment Plant LTDNEW ELEVATOR, SOKOL LTD та TEFF LLC. Крім того, було представлено обладнання для заготівлі біомаси та переробки у паливні брикети і гранули.

Зважаючи на суттєве зростання цін на традиційні енергоносії енергетичне використання агробіомаси нині дуже актуальне. Особливо, якщо агровиробники впроваджують такі системи на базі наявних власних ресурсів агробіомаси. Солома, стебла, лушпиння, зерновідходи та інші види сільськогосподарських відходів можуть бути спалені у котлах та теплогенераторах для вироблення теплової енергії, що сприяє зменшенню собівартості аграрної продукції.

Про те, як це робити правильно і з користю, є багато інформації на ресурсах проєкту AgroBioHeat.

Основною метою проєкту AgroBioHeat є підтримка масового впровадження вдосконалених та ринкових готових рішень для систем опалення, що працюють на агробіомасі в Європі. Експерти БАУ під час зустрічей із зацікавленими сторонами обговорювали особливості впровадження систем опалення на агробіомасі для виробничих і складських приміщень, навчальних закладів та інших об’єктів бюджетної сфери. У межах проєкту AgroBioHeat для України розроблено Національний стратегічний план розвитку опалення на агробіомасі. Реалізація цього плану сприятиме підсиленню енергетичної безпеки громад та диверсифікації теплопостачання в сільській місцевості.

Ще один цікавий проєкт в межах цієї тематики  – проєкт CERESiS – це дослідження довгострокових перспектив для сталого розвитку біоенергетики, зокрема виробництва рідких біопалив для транспорту без впливу на непряму зміну землекористування (ILUC), тобто без створення конкуренції продовольчим чи кормовим сільськогосподарським культурам. CERESiS залучає наукові кола, промисловість, організації, інститути, а також малий і середній бізнес до спільних зусиль для подолання ризику непрямих змін землекористування (ILUC) при виробництві біопалива, а також того факту, що – водночас – значні площі забруднених земель залишаються невикористаними. Проект спрямований надати надійне стале рішення обох проблем шляхом сприяння очищенню забруднених земель за допомогою фіторемідіації, тобто вирощування енергетичних культур для отримання чистого біопалива. В Україні досліджується вирощування таких рослин, як Міскантус і Очеретянка звичайна для фіторемедіації земель, забруднених пестицидами та паливно-мастильними матеріалами, з подальшим використанням отриманої біомаси для виробництва біопалива шляхом оптимізації двох технологій (надкритичної водної газифікації та швидкого піролізу), поєднаних з новими технологіями відділення забруднюючих речовин.


Більше інформації ви знайдете на сайті ГО «АВЕ» за посиланням: https://rea.org.ua/projects/