Розповідаємо про крутий український проєкт. Підприємство не тільки є енергонезалежним, а й реалізує надлишки виробленої енергії в загальну електромережу країни.

Потужність об’єкта: 2,2 МВт електричних та 8,0 МВт теплових.

«Мебель‐Сервіс» генерує на власній біоТЕЦ теплову та електричну енергію з відходів від власного меблевого виробництва

Обсяги енергії

Щодоби спалюється 110 тонн тріски і продукується 52 тис. кВт•год. електроенергії, з яких в електромережу потрапляє 45 – 47 тис. кВт •год, решта іде на внутрішні потреби. Таких обсягів енергії достатньо, щоб забезпечити потреби 8 тис. домогосподарств, тобто життєдіяльність містечка на 10–13 тис. населення.

Усі процеси на станції є автоматизованими та управляються програмою. Функціонування біоТЕЦ забезпечують 14 працівників, які обслуговують станцію.

Це перша на Львівщині біоТЕЦ, що працює на відходах від меблевого виробництва (деревній трісці). Компанія мала у своєму розпорядженні територію, де були встановлені лінії деревообробки. Там знайшлося вільних від забудови 2 га землі саме для розміщення біоТЕЦ. Оскільки тут уже було виробництво, то існувала вся необхідна енергетична інфраструктура. Місцерозташування прекрасне, оскільки значна частина палива для ТЕЦ виробляється поруч.

В Україну з Австрії були поставлені топка, паровий котел, пароперегрівач, економайзер та конденсатор турбіни, а також інше обладнання.

Реалізувала проєкт австрійська компанія ICS ENERGIETECHNIK, яка спеціалізується на розробці та встановленні систем виробництва тепла та електроенергії з біомаси. Будівництво тривало близько року, а запуск проєкту відбувся влітку 2018 року. Кредитування об’єкта здійснив австрійський банк на вигідних умовах. Вартість проєкту становила 174 млн грн.

Для виконання спеціалізованих робіт залучалися фахівці відповідних організацій, зокрема Харківського котлобудівельного підприємства «Котлоенергопроєкт». Австрійські інженери допомогли з запуском обладнання, з оптимізацією його параметрів та умов експлуатації. Публікуємо фото, на яких ви можете побачити увесь процес реалізації о’єкта.


Джерела: Видання Інституту економічних досліджень та політичних консультацій «Історії успіху реформ». 2019 рік; Блог австрійського експерта Бернхарда Лодера-Таучера (Bernhard Loder-Taucher) на платформі Linkedin.