Після підвищення граничних цін на електроенергію з 01.07.2023 такі рішення, нарешті, з’явилися. Більше про відкритий ринок, нові рішення і ринки збуту без «зеленого» тарифу і боргів та затримок Гарантованого покупця читайте у спільній статті експертів UABIO: Георгія Гелетухи, Євгена Олійника, Юрія Матвєєва, Петра Кучерука, Володимира Крамара для Економічної правди.

Нові можливості для

Нагадаємо, законодавство дозволяє «зеленим» виробникам продавати електричну енергію: 

  • за «зеленим» тарифом, 
  • за двосторонніми договорами (ДД), на ринку “на добу наперед” (РДН), на внутрішньодобовому ринку (ВДР) та на балансуючому ринку (БР). 

Ціни на РДН/ВДР є вільними цінами, що формуються на основі пропозицій учасників ринку.

Купівля-продаж електроенергії на РДН протягом доби є нерівномірною і зростає у ранішні і вечірні години до 3200 МВт·год, а в денний та нічний час відбувається стрімке зниження до 1000 МВт·год. 

Нерівномірність в 20 тис. МВт·год на добу спостерігається між робочими і вихідними днями. 

Дефіцит пропозицій з продажу електричної енергії на РДН в червні міг тривати 15 годин на добу і досягати 2300 МВт·год в окремі години доби. Така ситуація на ринку РДН значно ускладнювала балансування усієї енергосистеми і могла призводити до примусового відключення споживачів.

З метою стабілізації ринку та покращення умов використання міждержавних перетинів для імпорту електроенергії, регулятор переглянув граничні ціни на електроенергію на РДН/ВДР з 01.07.2023 року. 

  • Максимальні граничні ціни зросли в окремі періоди часу на 40…50…80 % (до 7,2 грн/кВт·год без ПДВ).
  • Мінімальна ціна знизилась до 0,01 грн/кВт·год без ПДВ. 
Граничні ціни на електроенергію на РДН/ВДР з 1 липня 2023 року

Чому це важливо?

  1. Підвищення максимальної граничної ціни, зокрема в вечірній час (з 19:00 до 23:00), дозволяє зменшити дефіцит обсягів продажу електроенергії, зокрема за рахунок імпорту з сусідніх країн, і тим самим покращити баланс енергосистеми. 
  2. Суттєве підвищення граничної ціни електроенергії на РДН/ВДР відкриває нові можливості для «зеленої» генерації. 

Про використання біогазових електростанцій  як пікових чи напівпікових та необхідне обладнання для цього читайте у статті.


Джерело: Стаття “Нові можливості для “зеленої” генерації без “зеленого” тарифу” на Економічній правді.