Експертка з юридичних питань Біоенергетичної асоціації України Анна Пастух виокремила основні положення так званого закону про інвест-нянь, дотичні до біоенергетики.

Закон про інвест-нянь

Нагадаємо, Президент України підписав оновлений Закон України щодо реалізації інвестиційних проєктів із значними інвестиціями» (від 09.08.2023 № 3311-IX).

Закон, безперечно, вплине на сектор біоенергетики. Бо до переліку інвестиційних проєктів із значними інвестиціями, що реалізуються на території України у сферах переробної промисловості, включено проєкти з:

  • виробництва біоетанолу, який призначений для використання як компонент палива,
  • виробництва біогазу і біометану (зокрема скрапленого або стисненого).

Що це означає на практиці?

Загалом податкові пільги, фінансові та нефінасові стимули:

  1. звільнення від сплати окремих податків та зборів;
  2. звільнення від оподаткування ввізним митом нового устаткування та комплектуючих виробів до нього;
  3. забезпечення переважного права землекористування земельною ділянкою державної або комунальної власності для реалізації інвестиційного проєкту;
  4. забезпечення за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів та з інших джерел, не заборонених законом, будівництва об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури або компенсація вартості такого будівництва;
  5. компенсацію витрат на підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж;
  6. звільнення від відшкодування втрат лісогосподарського виробництва інвестора.

Вимоги до таких проєктів

Такі інвестиційні проєкти із значними інвестиціями повинні передбачати:

  • будівництво, модернізацію, технічне та/або технологічне переоснащення об’єктів інвестування, придбання необхідного устаткування (обладнання), а також будівництво об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури;
  • створення нових робочих місць (від 10 до 50 залежно від розміру заробітної плати);
  • розмір значних інвестицій має перевищувати 12 млн євро;
  • термін реалізації проєкту не повинен перевищувати 5 років.

Загалом Закон має на меті вдосконалити систему надання інвестиційних стимулів, а також розширити доступ до неї завдяки зниженню вимог до порогового обсягу інвестицій (12 мільйонів євро замість 20) та кількості робочих місць (від 10 до 50 робочих місць замість 80), наданню дозволу на початок впровадження проєктів до підписання спеціального інвестиційного договору з державою, введенню нових форм підтримки та багатьом іншим важливим змінам.


Джерело: Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації інвестиційних проектів із значними інвестиціями”.