Команда UABIO направила пропозиції та зауваження до проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання кредиторської заборгованості підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення». Звернулися до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

Користь законопроєкту

Варто зазначити, що проєкт закону містить багато положень, які позитивно вплинуть на ринок альтернативних джерел енергії (АДЕ), зокрема:

  1. Чітко визначені повноваження у сфері теплопостачання для КМУ та ОМС;
  2. «Принцип 0,9» для встановлення тарифу на теплову енергію, вироблену з використанням АДЕ, поширено на категорію «інші споживачі»  (формування тарифів на теплову енергію з АДЕ для всіх категорій споживачів буде здійснюватися однаково, що полегшить роботу виробників тепла з АДЕ); 
  3. Виробники тепла з АДЕ зможуть обирати процедуру формування тарифів на теплову енергію з АДЕ: за «принципом 0,9» або згідно з порядками формування тарифів на теплову енергію, що затверджені КМУ чи НКРЕКП, що допоможе подолати проблему занижених тарифів у деяких виробників тепла з АДЕ. 

Положення, які потребують доопрацювання

Певні положення законопроєкту можуть негативно вплинути на виробників тепла з АДЕ.

Перегляд розміру середньозваженого тарифу

Пропонується зобов’язати суб’єктів господарювання подавати заяву про перегляд розміру раніше встановленого для нього тарифу на теплову енергію у разі, якщо оприлюднений Держенергоефективності, середньозважений тариф є меншим за актуальний тариф. 

У чому проблема? Це призведе до обов’язкового перегляду тарифів раз на квартал, навіть за незначних змін середньозваженого тарифу, що збільшить адміністративне навантаження на виробників та ОМС.

Що ми пропонуємо? Передбачити необхідність перегляду тарифів у випадку, якщо оприлюднений середньозважений тариф відрізняється від попереднього більше, ніж на 5%. 

Принцип «мовчазної згоди»

Пропонується виключити із ЗУ «Про теплопостачання» принцип «мовчазної згоди» для встановлення тарифів на тепло з АДЕ.

У чому проблема? Це неприпустимо, оскільки призведе до обмеження прав виробників порівняно з тими, що вони мають зараз. Бо у випадку, якщо ОМС не встановлює тариф на теплову енергію, виробник за дією цього принципу, має право застосовувати розрахований тариф, а не продовжувати працювати з неперерахованим тарифом. Тобто у випадку неприйняття рішення ОМС про встановлення тарифів виробники будуть змушені звертатися до суду. Це значно ускладнить роботу через відсутність підстав звернення до суду та тривалі терміни розгляду справ. 

Що ми пропонуємо? Не виключати із ЗУ «Про теплопостачання» принцип «мовчазної згоди» для встановлення тарифів на тепло з АДЕ.

Що ще пропонує команда UABIO?

  1. Для розрахунку середньозваженого тарифу на теплову енергію брати до уваги не лише тарифи «з газу», а й тарифи на теплову енергію з газу та інших видів палива, за винятком тарифів ТЕЦ, ТЕС, АЕС та установок, що використовують винятково альтернативні джерела енергії. 
  2. Доповнити законопроєкт положенням про те, що виробники теплової енергії з АДЕ не зобов’язані подавати розрахунок економічно обґрунтованих витрат, якщо формують тарифи за «принципом 0,9». Це захистить виробників тепла з АДЕ від можливих вимог подавати в ОМС розрахунки собівартості, і доводити, що тариф покриває економічно обґрунтовані витрати. 
  3. Додати регулювання для випадків, якщо у відповідній сфері немає можливості обрахувати середньозважений тариф на теплову енергію. 
  4. Не змінювати частину першу статті 20 щодо регульованих тарифів, а саме не поширювати цю норму всіх суб’єктів господарювання, що отримали ліцензію на провадження встановленого законодавством виду господарської діяльності. Пропонуємо залишити це положення у чинній редакції. 

Ми підготували та направили листа суб’єктам владних повноважень: Віце-прем’єр-Міністру з відновлення України – Міністру розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександру Кубракову та Голові Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Ганні Замазєєвій.


Позиція UABIO підготовлена, обговорена та узгоджена членами UABIO, які генерують понад 50% всієї енергії з біомаси та біогазу в Україні.