Просимо підтримати нашу позицію. Рівень розрахунків ДП «Гарантований покупець» покупець перед виробниками е/е з біомаси та біогазу у квітні 2024 року становив близько 70%, а у першу декаду травня 2024 року – лише близько 40%

Команда UABIO звертається із листом до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо захисту інтересів виробників електричної та теплової енергії з біомаси та біогазу.

Чому погіршився рівень розрахунків?

Це відбулося у зв’язку із втратою чинності наказу Міністерства енергетики України «Про розрахунки з виробниками за «зеленим» тарифом».

Чому це критично?

Актуальний рівень розрахунків може призвести до повної зупинки виробництва електричної енергії, оскільки:

  • не дає можливості оплатити доставку палива (становить 70-80 відсотків від «зеленого» тарифу),
  • профінансувати заготівлю сировини та її круглорічне зберігання, інші технологічні процеси, а також велику кількість персоналу,
  • виробники е/е з біомаси досі сплачують нелогічний податок на викиди СО2 та ЄСВ на працівників.

Що буде у разі вимушеної зупинки підприємств?

Збитки. Підприємства понесуть значні збитки, порушяться канали для заготівлі сировини, порушяться терміни сплати податків, втрата значної кількості робочих місць. Для відновлення роботи, наприклад, біогазових станцій знадобиться від 4 до 6 місяців.

Що потрібно зробити?

Внести зміни і доповнення до Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 25.02.2022 року № 332 «Про забезпечення стабільного функціонування ринку електричної енергії, у тому числі фінансового стану учасників ринку електричної енергії на період дії в Україні воєнного стану».

Просимо підтримки енергонезалежного і сталого майбутнього України!


Позиція UABIO підготовлена, обговорена та узгоджена членами UABIO, які генерують понад 50% всієї енергії з біомаси та біогазу в Україні.