20 травня 2024 року зареєстровано важливий для сектору виробництва теплової енергії з біомаси законопроєкт.

Важливий законопроєкт для сектору виробництва теплової енергії з біомаси

Йде мова про проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання кредиторської заборгованості підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення №11273 від 20.05.2024.

Команда UABIO неодноразово брала участь в обговоренні зазначеного законопроєкту під час нарад та консультацій з органами влади та підтримує його прийняття.

Для чого потрібен законопроєкт?

На сьогодні деяким виробникам теплової енергії з біомаси, встановлення тарифу на рівні 90% від власного газового тарифу або 90% від середньозваженого тарифу на тепло з газу, не є достатнім, адже не покриває усіх витрат, понесених на її виробництво.

Які зміни очікуються?

У разі прийняття законопроєкту, виробники тепла з альтернативних джерел зможуть обрати спосіб розрахунку тарифу. Крім тих можливостей, які передбачені сьогодні, буде врегульована можливість розрахувати економічно обґрунтований тариф за затвердженим порядком, якщо попередні варіанти не покривають всі витрати.

Вважаємо запропоновані зміни актуальними та плануємо напрацювати пропозиції до розгляду законопроєкту у другому читанні.

Важливий законопроєкт для сектору виробництва теплової енергії з біомаси

Пропозиції UABIO

  • поширення «принципу 0,9» для встановлення тарифу на теплову енергію, вироблену з використанням АДЕ, на категорію «інші споживачі» (формування тарифів на теплову енергію з АДЕ для всіх категорій споживачів буде здійснюватися однаково, що полегшить роботу виробників тепла з АДЕ);
  • пом’якшення обов’язку переглядати розмір раніше встановленого тарифу на теплову енергію у разі, якщо оприлюднений Держенергоефективності, середньозважений тариф є меншим за діючий тариф;
  • для розрахунку середньозваженого тарифу на теплову енергію брати до уваги не лише тарифи «з газу», а й тарифи на теплову енергію з газу та інших видів палива, за винятком тарифів ТЕЦ, ТЕС, АЕС та установок, що використовують винятково альтернативні джерела енергії;
  • доповнення законопроєкту положенням про те, що виробники теплової енергії з АДЕ не зобов’язані подавати розрахунок економічно обґрунтованих витрат, якщо формують тарифи за «принципом 0,9». Це захистить виробників тепла з АДЕ від можливих вимог подавати в ОМС розрахунки собівартості, і доводити, що тариф покриває економічно обґрунтовані витрати;
  • Додати регулювання для випадків, якщо у відповідній територіально-адміністративній одиниці немає можливості обрахувати середньозважений тариф на теплову енергію.