Сьогодні українські компанії намагаються розвивати виробництво біометану з відходів агропромислового сектору, що є сталим та «зеленим» джерелом енергії. В той же час існують проблеми, без нагального вирішення яких, галузь виробництва біометану фактично не зможе функціонувати в Україні. 

Незважаючи на війну, біометанова галузь в Україні розвивається, проте є суттєві перепони. Наша команда проаналізувала виклики і пропонує розглянути пропозиції щодо підтримки біометану в Україні у листі відповідних посадових осіб.

Проблема приєднання заводів до мереж

 З чотирьох біометанових заводів, які наразі приєднуються до ГРМ, тільки один завершив процес приєднання протягом 6 місяців, а інші у цьому процесі понад пів року.

  1. Довгі терміни отримання технічних умов приєднання від Операторів ГРМ. Пропонуємо розробити та затвердити типову форму технічних умов приєднання біометанових заводів до ГРМ та встановити граничні терміни підписання та набрання чинності технічними умовами – не більше 30 календарних днів з моменту їх видачі. 
  2. Довгі терміни підписання технічної угоди. Пропонуємо розробити та затвердити типову форму технічної угоди про умови приймання-передачі біометану газорозподільною системою та встановити граничний термін набрання чинності технічною угодою – не більше 30 календарних днів моменту надання Оператором ГРМ проєкту технічної угоди.
  3. Відсутність сучасної акредитованої лабораторії в Україні, яка могла би проводити аналізи біометану. На нашу думку, для вирішення ситуації можливе залучення коштів міжнародної технічної допомоги для створення в Україні відповідної акредитованої лабораторії, наприклад на базі АТ «НАК «Нафтогаз України». 
  4. Обмежені потужності ГРМ щодо прийняття біометану в певні періоди. Як рішення вбачаємо за можливе появу «біометанових кластерів», що можуть бути створені об’єднавши мережі Оператора ГРМ з мережами Оператора ГТС. Вирішення цього питання потребує комплексу організаційно-технічних заходів по реконструкції наявної ГРМ і ГТС шляхом підключення сусідніх потужних мереж в кільце з однаковим тиском (6 Бар, 12 Бар), що потребує значних інвестицій та ускладнює сам процес приєднання додатковими роботами (виділення землі, розробка проєктів закільцювання мереж, переведення магістральних мереж в газорозподільчі тощо). Іншим варіантом вирішення може стати надання оператором ГРМ потенційної точки для приєднання когенераційної установки чи мобільної котельні, де біометан можна спожити на випадок відсутності можливості відбору з боку побутових та непобутових споживачів оператора ГРМ. 
  5. Вимоги до вищої теплотворної здатності біометану. Пропонуємо передбачити в Кодексі ГТС вимоги для біометану щодо вищої теплотворної здатності — не нижче 10,0 МДж/м3 (відповідає показникам європейських країн).
  6. Відсутність спрощених процедур приєднання біометанових заводів до газорозподільних та електричних мереж. Пропонуємо розширити спрощену процедуру приєднання до газорозподільних мереж під час дії воєнного стану на біометанові установки, за аналогією як це передбачено для газотурбінних або газопоршневих установок, у тому числі когенераційних установок1. Також вкрай необхідно розширити спрощену процедуру приєднання до електричних мереж під час дії воєнного стану на біогазові, біометанові установки та електростанції і ТЕЦ на біомасі, за аналогією як це передбачено для газотурбінних або газопоршневих установок, у тому числі когенераційних установок. 
  7. Пропонуємо створити механізм «єдиного вікна» в організаційних структурах Операторів ГТС/ГРМ, які будуть надавати компаніям, що впроваджують біометанові проєкти в Україні, оперативні та кваліфіковані консультації щодо умов підключення біометанових заводів до ГРМ/ГТС. 

Питання розвитку сектору

Подальший розвиток ринку біометану в Україні потребує налагодження механізмів міжнародної торгівлі, які сприятимуть експорту українського біометану до Європейського Союзу. Потрібно рухатися далі, а тому наша команда вбачає необхідність у таких кроках.

  1. Потреба визначити міністерство, відповідальне за реалізацію політики з розвитку біометанової галузі в Україні та за загальну координацію роботи міністерств і відомств з цього питання (енергетика, агровиробництво, розвиток інфраструктури та місцевих громад, економіка, євроінтеграція). 
  2. Потреба забезпечення доступу українських виробників біометану до європейської бази даних біометану – Union database, без чого українські виробники не зможуть експортувати біометан на європейський ринок.
  3. Необхідність відміни експортного мита на біометан для таких країн як Швейцарія та Великобританія, компанії з яких зацікавлені в імпорті біометану з України, але не входять в Енергетичне Співтовариство. 
  4. Залучення коштів міжнародної технічної допомоги для співфінансування оптимізації ГРМ для прийому біометану і підключення біометанових заводів до ГРМ і ГТС. 

Просимо підтримки галузі біометану в Україні!


Ми звернулися до заступника Керівника Офісу Президента України Романа Шурми, Голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Валерія Тарасюка та Генерального директора ТОВ «Оператор ГТС України» Дмитра Липпи.


Позиція UABIO підготовлена, обговорена та узгоджена членами UABIO, які генерують понад 50% всієї енергії з біомаси та біогазу в Україні.