Розповідаємо, що це значить для галузі.

Законопроєкт передбачає запровадження обов’язкової частки вмісту рідкого біопалива (біокомпонентів) в обсягах бензинів автомобільних. Тепер, нарешті, маємо законодавчі норми для стимулювання виробництва біоетанолу. Нагадаємо, спроби стимулювати виробництво біоетанолу на законодавчому рівні здійснювалися в Україні регулярно з 2003 року.

Верховна Рада України ухвалила закон щодо обов'язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту

Розповідаємо детальніше про нові норми.

З 1 травня 2025 року вміст рідкого біопалива має становити не менш як 5 відсотків (об’ємних), за абсолютної похибки визначення ± 1 відсоток.

Це стосується всіх обсягів бензинів автомобільних, що відпускаються з місць оптової торгівлі пальним, місць роздрібної торгівлі пальним, крім бензинів з октановим числом 98 і вище та бензинів, що поставляються для потреб Міністерства оборони України, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного матеріального резерву, та для створення мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів.

Рідке біопаливо, що враховується для дотримання обов’язкової частки, з 1 червня 2025 року має відповідати критеріям сталості.

  1. Документ регулює порядок оцінки відповідності біопалива критеріям сталості.
  2. Оцінку дотримання вмісту рідкого біопалива у реалізованих обсягах бензинів автомобільних та відповідність рідкого біопалива критеріям сталості покладено на Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України.
  3. Порядок адміністрування обліку вмісту рідкого біопалива у паливі моторному та паливі моторному альтернативному та його відповідності критеріям сталості буде затверджено Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Ситуація в Україні

В Україні є 22 невеликих біоетанольних заводи, які загалом можуть виробити близько 500 млн л біопалива на рік. З них 7 – це нові приватні виробництва, інші – реконструйовані старі державні заводи.

Ще до початку повномасштабного вторгнення росії в країні стабільно функціонували на повну потужність лише декілька біоетанольних заводів. Тому цей закон є дуже важливим кроком до розвитку галузі.

Що дасть цей закон?

  • наблизить Україну до стандартів ЄС,
  • надасть поштовх виробництву передового біоетанолу,
  • сприятиме просуванню країни на шляху «зеленої» трансформації.

Вже для платформи SAF наша юристка готує більш детальний огляд законопроєкту.