Юристка Біоенергетичної асоціації України Анна Пастух та член правління UABIO, президент МХП Еко Енерджи Олександр Домбровський наразі перебувають у Салоніках на одному із демонстраційних майданчиків. Вони беруть участь в зустрічі партнерів проєкту, де обговорюють інноваційні шляхи виробництва біометану.

Нагадаємо, проєкт BIOMETHAVERSE (Демонстрація та ініціація виробничих інновацій у всесвіті біометану (BIOMETHAne uniVERSE) має на меті диверсифікувати технологічну основу виробництва біометану в Європі, підвищити його економічну ефективність і сприяти застосуванню технологій виробництва біометану. З цією метою буде продемонстровано п’ять інноваційних шляхів виробництва біометану в п’яти європейських країнах: Франції, Греції, Італії, Швеції та Україні.

Грецький партнер Center for Research & Technology Hellas (CERTH) запроваджує інноваційний метод, який перетворює CO2 з біогазу в біометан шляхом його реакції з відновлюваним воднем у каталітичному реакторі.

Дякуємо CERTH за насичену і пізнавальну екскурсію заводом Biogas Lagada S.A. Установка щороку переробляє 70 000 тонн тваринних залишків та агропромислових відходів, перетворюючи їх на 4,2 млн м³ біогазу.

Про технологію

Біогаз піддається дегідратації та десульфуризації, заправляючи когенераційний двигун, який постачає 998 кВт електроенергії в мережу та 1064 кВт теплової енергії у вигляді гарячої води для внутрішніх операцій.

Крім того, утворений дигестат потім використовують як добриво на 2000 гектарах сільськогосподарських угідь.

Україна є одним із стратегічних партнерів проєкту та демонстраційним майданчиком. У проєкті бере участь компанія МХП Еко Енерджи на базі потужностей якої проводитимуться дослідження, а також команда Біоенергетичної асоціації України, експерти якої супроводжуватимуть проєкт. Біогазовий завод МХП Еко Енерджи має встановлену електричну потужність 12 МВт, виробляє біогаз з 330 т/д курячого посліду та інших сільськогосподарських відходів, виробляючи 85 000 000 кВт•год електроенергії на рік. На сьогодні демонстраційний майданчик вже розпочав свою роботу.