Зі свого боку інновації компанії Grynerga підвищують ефективність енергетичної модернізації. Адже рекуперація тепла суттєво підвищує дієвість установок.

Маємо прекрасні новини від Володимира Майстришина, голови спостережної ради UABIO та партнера фінської компанії Energy case в Україні.

Литовська компанія Grynerga успішно завершили встановлення абсорбційного теплового насоса Ebara потужністю 19,5 МВт (теплова потужність) і кондесаційного економайзера 2-ї черги потужністю 8,5 МВт у Каунасі.

Така модернізація ТЕЦ на біомасі в поєднанні з уже встановленим конденсаційним економайзером, дозволяє збільшити виробництво тепла на 28% за тих самих витрат палива.

Про технологію

На ефективність роботи конденсаційного економайзера впливає температура теплоносія, який буде нагріватися теплом димових газів із котла. Отже, що нижча температура, то вища його ефективність. В Україні, на сьогодні, встановлена незначна кількість конденсаційних економайзерів, до того ж їхня ефективність — невелика, оскільки вони підігрівають зворотній теплоносій теплових мереж.

То цікавіше, для України, рішення компанії Grynerga охолодити зворотній теплоносій до нижчих температур тепловим насосом, задля досягнення максимального відбору прихованої теплоти водяних парів димових газах.

Як відомо, у Литві вже майже не залишилося промислового котла, який би не був оснащений конденсаційним економайзером. Однак литовці йдуть далі в підвищенні енергоефективності виробництва тепла, адже там працює ринок теплової енергії, який змушує встановлювати конднесаційні економайзери вже другої черги. Зважаючи на те, що в Україні функціонує невелика кількість таких установок ще першої черги, було доцільно встановлювати відразу конднесаційні економайзери другої черги — із тепловим насосом.

Мріємо про такі проєкти в Україні.