Два переможця «Золотий Міскантус Awards 2018» запускають проект про енергетичним фермам.

Два цьогорічних переможця «Золотий Міскантус Awards 2018» Михайло Гументик (номінація «Наука») і Сергій Савчук (номінація «Юриспруденція») знову зустрілися в режимі «win-win», обговорюючи використання енергокультур для заміщення газу – спільну мету роботи НТЦ «Біоенергія» з Міжнародною фундацією «Енергетична ферма»!

Михайло Гументик, як фундатор відомого на Тернопільщині науково-технічного центру «#Біоенергія» (Борщів) познайомив голову Держенергоефективності з генеральним менеджером Міжнародної фундації «Енергетична ферма» (efif.org, Норвегія) Еріком Гуле і 11 жовтня 2018 року було підписано українсько-норвезький Меморандум про співпрацю щодо ефективного розвитку відновлюваної енергетики на користь країни.

Як зазначив в ексклюзивному коментарі журналу «Біоенергетика \ Bioenergy» Ерік Гуле, «без знань, фінансів, технологій енергетичну ферму створити неможливо».

Основна мета партнерства – сприяти залученню світових інновацій та створенню сировинної бази для успішної реалізації проектів із заміщення газу і переходу на біопаливо.

У цьому напрямку успішно працює Міжнародна фундація «Енергетична ферма» (Норвегія), яка є навчально-демонстраційним майданчиком використання різних видів відновлюваних джерел енергії (вирощування енергокультур, виробництво енергії з біомаси тощо). Зокрема, енергетична ферма «Energigården – Senter for bioenergi» (www.energigarden.no) забезпечує 98% своїх потреб саме завдяки «чистій» енергії.

На основі досвіду норвезьких енергетичних ферм у м. Борщів Тернопільської області засновано Енергетичну Ферму “Біоенергія” (НТЦ «Біоенергія»). Центр проводить дослідження та навчання щодо вирощування енергетичних культур та використання біомаси для виробництва біопалива.

Отже, спільними зусиллями планується сприяти:
– розробці енергетичних планів із заміщення традиційних видів палива;
– створенню пілотних енергетичних плантацій;
– заснуванню енергетичних кооперативів із вирощування енергокультур та використання біомаси.