9 грудня експерти Біоенергетичної асоціації України Семен Драгнєв, Анатолій Баштовий та Олександра Трибой прийняли участь у Консультаціях щодо формування ефективних моделей управління лісосмугами у Київській області, які проходили на базі агрофірми “Колос”. Захід було організовано Асоціацією сільських, селищних рад та об’єднаних громад України і проєктним офісом ФАО в Україні в рамках виконання проекту “Інтегроване управління природними ресурсами деградованих ландшафтів лісостепової та степової зон України”. Крім Біоенергетичної асоціації України, участь у заході прийняли представники територіальних громад, районних та сільських органів влади, Держгеокадастру, Асоціації бджолярів України, Укрдержліспроекту.

Більше 30 учасників консультацій обговорили поточний стан управління лісосмугами, результати опитування 169 ОТГ щодо стану полезахисних лісосмуг в Україні, нормативно-правову базу управління лісосмугами в умовах проведення реформ в Україні, вітчизняний та міжнародний досвід управління лісосмугами. Організатори представили учасникам три моделі управління лісосмугами для обговорення їх сильних і слабких сторін, а також можливостей і загроз.

Анатолій Баштовий, експерт БАУ і співавтор аналітичного дослідження присвяченого лісосмугам, поділився з учасниками прикладом зарубіжного досвіду поводження з лісосмугами. Зокрема, він навів думку практика, який на професійному рівні займався реконструкцією/відновленням полезахисних лісових смуг (ПЗЛС), стосовно необхідності якнайшвидшого внесення ПЗЛС до кадастру, що дасть змогу залучати інвесторів.

Щодо можливостей, які дасть інвентаризація земель також висловився і експерт БАУ Семен Драгнєв, який зокрема наголосив присутнім, що приватний бізнес може забезпечити належну реконструкцію, відновлення полезахисних лісосмуг та догляд за ними, якщо будуть створені умови для отримання доходу від продажу ділової деревини, дров та деревної тріски.

Під час обговорення учасники заходу представники сільських рад та ОТГ озвучили, що готові підтримувати лісосмуги на їх територіях у належному стані, але спочатку потребують допомоги у проведенні їх інвентаризації та створення необхідної технічної документації. Представниця проектного офісу ФАО в Україні Оксана Рябченко розповіла про можливості допомоги в рамках проекту у проведенні інвентаризації лісосмуг зацікавленим ОТГ.

Довідково: В адміністративних межах Київської області, за даними Держгеокадастру обліковується 65,7 тис га захисних насаджень, у тому числі 12,3 тис. га полезахисних лісових смуг. У результаті проведення земельної реформи сільськогосподарські угіддя були передані у приватну власність (розпайовані), а захисні насадження, включаючи лісосмуги, що знаходилися в користуванні колишніх колгоспів, які не підлягали розпаюванню, залишилися у складі земель запасу, резервного фонду або загального користування і розташовані за межами населених пунктів на землях державної власності.

Охорона, догляд та поновлення їх не здійснюється, наслідком чого стає їхня руйнація та втрата нами захисних функцій. Часто лісові смуги стають місцем для звалищ сміття та розміщення відходів виробництва як промислових так і сільськогосподарських підприємств, розсадниками бур’янів, страждають від пожеж під час спалювання стерні, випалювання сухої рослинності на сінокосах, пасовищах у весняний та осінній періоди, які спричиняють низові пожежі, що веде до пошкодження насаджень, а у гіршому випадку їх загибелі, самовільно вирубуються місцевим населенням для власних потреб.

З 1 січня 2019 року набрав чинності Закон України №2498-VIII від 10.07.2018 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні”, за яким лісосмуги віднесено до земель сільгосппризначення і врегульовано їх передачу передачу у “постійне користування державним або комунальним спеціалізованим підприємствам або в оренду фізичним та юридичним особам з обов’язковим включенням до договору оренди землі умов щодо утримання та збереження таких смуг і забезпечення виконання ними функцій агролісотехнічної меліорації”.