Тепло, електроенергія, транспорт – жоден із цих секторів у Векше більше не асоціюється із забрудненням навколишнього середовища. Векше – місто із населенням близько 90 тисяч та площею близько 35 квадратних км – приблизно як місто Умань.

Місто забезпечує всі свої енергетичні потреби за рахунок відновлюваних джерел енергії, велику долю з яких складає біомаса та біогаз. Тепло, гаряча вода та електроенергія надходить з котелень та ТЕЦ, які спалюють біомасу. Міські автобуси працюють на біогазі, який зібраний зі звалищ твердих побутових відходів.

До речі, Векше має офіційний титул найзеленішого міста Європи, який присвоїла Єврокомісія (виконавчний орган Євросоюзу) за результатами відкритого конкурсу.  Що недарма – переконався експерт БАУ Віталій Зубенко, який відвідав Векше в межах проєкту трьохстороннього співробітництва Tricolor, що фінансується Шведським інститутом SI за підтримки Регіонального енергетичного агентства Південної Швеції,  ГО “Форза” та Регіонального енергетичного агентства Тарту TREA (Естонія).

Програма була розрахована на 4 дні, в межах якої українська група відвідала виробничі об’єкти у Південно-Східній Швеції.

Серед основних – ТЕЦ Sandvik 3, збудований у 2016 році. Об’єкт працює у базовому навантаженні 65 МВт теплових та 39 МВт електричних повністю на біопаливі: деревній трісці, корі, тирсі тощо. Цьому ТЕЦ передував збудований у 1996 році Sandvik 2, який також працює на біопаливі, проте не весь рік, а тільки восени, взимку і влітку.

Також група експертів з України відвідала лісопилку з повним циклом переробки деревини на пиломатеріали. Деревні відходи лісопилки:  тирса, тріска й стружка, спалюються у котельнях міста на потреби опалення та гарячого водопостачання.

Логічне питання щодо вичерпання лісових ресурсів. За шведським законом, ухваленим 100 років тому, зрубавши дерево, ти маєш посадити нове. Зараз у країні висаджують три нових дерева за кожні два зрубані. Таким чином, нині кількість лісів більша у понад два рази, ніж 100 років тому.