Перспективи встановлення балансуючих потужностей обговорили на круглому столі «Інвестиційна привабливість балансування ВДЕ в Україні», 23 липня 2019 року.

 Основні тези:

  • Нові балансуючі потужності будуть проходити конкурсний відбір відповідно до розробленої Міненерговугілля процедури (днями буде доступно на сайті Міненерговугілля ); виграє конкурс той, хто дешевше та задовольняє технічним вимогам до балансування за різними групами балансування;
  • ДП «НЕК «Укренерго»: «500 МВт нових балансуючих потужностей на природному газі мають бути побудовані вже у 2020 р». ;
  • Погляди компанії WARTSILA – виробник високоманеврених газових блоків на основі газопоршневих двигунів (ГПД) – найкраще балансувати комбінацією різних технологій: акумулятори, ГПД, парогазові установки (ПГУ), системи розумного керування попитом.

Що краще використати для балансування енергосистеми в Україні?

На це питання важко відповісти, адже поки немає орієнтирів щодо рівня ціни балансуючої електрики (грн/МВт*год). В Україні ця ціна становить 35-70 Євро/МВт*год і залежить від періоду доби та співвідношення задіяних джерел балансування – зараз це вугільні теплові електростанції (вугільні ТЕС) та гідро-акумулюючі електростанції (ГАЕС).

Для різних енергосистем світу в залежності від різних факторів (пори року, часу доби, джерел балансування, синхронізації мережі із сусідами), ціна балансуючої електрики часто досягає рівня 400-500 Євро/МВт*год , а в деякі короткі періоди часу (секундні піки), може доходити до 9 000 Євро/МВт*год. За попередніми оцінками Біоенергетичної асоціації, ТЕЦ на біомасі та біогазові установки можуть працювати на ринку балансуючих потужностей при рівні ціни балансуючої електрики 150-240 Євро/МВт*год для ТЕЦ та 220-260 Євро/МВт*год для біогазових установок.

100 МВт потужностей на біомасі та біогазі вже видають струм в енергосистему України (червень 2019 р), а до 2035 року ця цифра має бути збільшена до 1,7 ГВт відповідно до Енергетичної стратегії України на період до 2035 року.

Отже, замість неефективного спалювання вугілля на вугільних електростанціях та будівництва нових газових блоків, має сенс розглядати потужності на біомасі та біогазі для балансування енергосистеми.