23 квітня Біоенергетична асоціація України взяла участь у семінарі з фінансових питань та організаційно-управлінських питань в рамках проекту “Покращення ефективності систем централізованого теплопостачання в Центральній та Східній Європі”. Семінар з організаційно-управлінських питань залучив близько 20 представників державних установ, асоціацій та органів місцевого самоврядування.

Георгій Гелетуха, голова правління Біоенергетичної Асоціації України презентував бачення асоціації: “Як зберегти і розвивати централізоване теплопостачання в Україніі?” та “Законопроект щодо впровадження конкуренції в централізованому теплопостачанні України”, зазначивши, що:

“Якщо негативні тенденції у секторі ЦТ України продовжаться і надалі, ми повністю залишимось без систем ЦТ, а одночасно і без можливостей теплопостачання по конкурентним цінам і екологічно безпечним шляхом!” … “Вбачаємо єдиний стратегічний вихід для систем ЦТ – вони повинні генерувати тепло суттєво (на 20-40%) дешевше, ніж індивідуальні системи теплопостачання на газу!”

В презентації Георгія Гелетухи (див. нижче) розглянуті питання:

  • Причини деградації систем ЦТ в Україні
  • Переваги та недоліки ЦТ і індивідуальних систем теплопостачання
  • Заходи для збереження систем ЦТ в Україні
  • Шляхи запровадження довгострокового планування
  • ЦТ в Україні на державному та регіональному рівнях
  • Дорожня карта підвищення ефективності систем ЦТ
  • Діаграма розвитку систем ЦТ

Голова спостережної ради БАУ, Володимир Майстришин розповів про запровадження ринку тепла в Україні: спосіб, перспективи, міжнародний досвід, зазначивши позитивний досвід Литви.

Олег Гарник, Аналітичний центр ВАОМС “Асоціація міст України зазначив, що:

“Загальний борг населення по ЖКГ в Україні – 60 млрд грн. І цей борг тільки зростає”

та підтримав шлях: максимум процесів тарифоутворення у ЖКГ передати на органи місцевого самоврядування. За його словами, це пришвидшить і зробить прозорішим цей процес.

Ірина Сисоєваа, Держенергоефективності, презентувала вимоги законодавства ЄС щодо відновлюваних джерел енергії та сертифікація біомаси:

“Біомаса є вуглецево нейтральною, якщо її виробництво відповідає критеріям сталості”